Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

deelnemer in onderzoek naar overgewicht

LUMC verwelkomt 3000ste deelnemer in onderzoek naar overgewicht

Publicatiedatum: 23 november 2010 | PERSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Maandag heeft het LUMC de 3000ste deelnemer ontvangen in een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht of obesitas. Onderzoekers die betrokken zijn bij deze zogenaamde NEO studie willen een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht complicaties krijgt, en de ander niet.

"Doordat mensen met overgewicht en obesitas meer risico lopen op allerlei aandoeningen, hebben veel afdelingen van het LUMC met deze groep te maken", aldus hoofdonderzoeker prof. dr Frits Rosendaal. "Tien afdelingen hebben hun krachten gebundeld in de zogenoemde NEO studie, zodat ze niet allemaal in een eigen laboratorium of met een eigen patiëntengroep hoeven uit te zoeken waarom en hoe die ziektes bij dikke mensen ontstaan." Het is de bedoeling dat over twee jaar 6000 deelnemers aan het onderzoek hebben deelgenomen. "We zijn dus halverwege" aldus Rosendaal.

Deelnemers worden via hun huisarts uitgenodigd om mee te doen aan de NEO studie of kunnen zichzelf aanmelden via onderstaand telefoonnummer of website. Om het benodigd aantal deelnemers te halen worden ook mensen aangeschreven via de gemeentelijke basisadministratie. De komende maanden worden bijvoorbeeld in de gemeente Katwijk alle inwoners tussen de 45 en 65 jaar aangeschreven.

Meedoen

Om de oorzaken van ziekten bij overgewicht verder te helpen ontrafelen, is uw hulp hard nodig. U kunt deelnemen als u tussen de 45 en 65 jaar oud bent en een body mass index (BMI) van 27 kg/m^2 of hoger hebt. Als deelnemer vult u van tevoren twee vragenlijsten in, verzamelt u urine, en komt u een ochtend naar de NEO onderzoekslocatie in het LUMC. U ondergaat daar verschillende metingen, waaronder bloedafnames, een vetpercentagemeting en hart-, vaat- en longfunctietesten. Bij sommige personen zal een MRI-scan, stofwisselingsmeting of een hartritmemeting plaatsvinden. De onderzoeksuitslagen van gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden aan u bekend gemaakt. U krijgt uiteraard uw reiskosten vergoed en er wordt u een lunch aangeboden.

Meer weten of interesse om deel te nemen?
Ga naar www.neostudie.nl, of bel 071-526 1388.