Gerechtelijke organisatie

Gevangenisstraf voor illegaal handelen in afval

Zwolle-Lelystad, 23 november 2010 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle heeft vier verdachten veroordeeld voor het illegaal handelen in afgedankt koel- en vriesapparatuur en afvalstoffen. De rechtbank heeft straffen opgelegd variërend van 12 maanden gevangenisstraf tot 120 uur taakstraf.

Lijst van inzamelaars
Verdachten stonden terecht omdat zij zich niet hielden aan de relevante regelgeving voor de handel in afgedankte goederen. Voor bedrijven die zich in Nederland bezighouden met het inzamelen, vervoeren, verhandelen of bemiddelen van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen is vermelding op de landelijke VIHB-lijst verplicht. Inmiddels zouden drie verdachten, met het behalen van de vereiste opleiding, zijn opgenomen op die lijst van inzamelaars.

Hoofdverdachte
De hoofdverdachte is ook veroordeeld voor het meermalen witwassen van geld en het zonder vergunning in werking hebben van een afvalstoffen inrichting. Deze verdachte was al eerder veroordeeld voor een soortgelijk milieu-economisch delict. Daarnaast had verdachte op veel grotere schaal dan de andere verdachten gehandeld in de goederen.

Medeverdachten
De verdachten hebben lagere straffen opgelegd gekregen dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank heeft hierbij overwogen dat een tweetal verdachten na hun aanhouding de vereiste opleidingen voor het inzamelen van afval hebben behaald. Een andere verdachte heeft de bedrijfsactiviteiten gestaakt.

LJ Nummers

BO4734
BO4737
BO4740
BO4743

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 23 november 2010 Naar boven