Ministerie van Defensie

Commandant Zeestrijdkrachten bezoekt China

23 november 2010, 14.13 uur

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom is gistermiddag met een indrukwekkende militaire ceremonie in Peking ontvangen door zijn Chinese ambtsgenoot admiraal Wu Shengli. Beide marinecommandanten waren het eens over het belang van de vrije zee voor de handel en het nut van samenwerking op het gebied van antipiraterij.

De antipiraterijmissies in de Hoorn van Afrika vormden de basis van de ontmoeting in Peking. China opereert vanaf december 2008 met 3 marineschepen in de Golf van Aden om koopvaardijschepen onder Chinese vlag te beschermen. "En daar ligt ons gemeenschappelijk belang", stelde Borsboom. "Want de marine richt zich op het handhaven van de vrije zee en treedt op tegen illegale praktijken die het gebruik daarvan in gevaar brengen."

Verdieping

De Commandant Zeestrijdkrachten Borsboom sprak tevens met de commandant van de People Liberation Army Navy over het verdiepen van samenwerking op het gebied van antipiraterij en het verstevigen van de maritieme banden. Daarbij kwamen het gezamenlijk uitvoeren van escorte operaties aan de orde, evenals oefeningen en uitwisseling van personeel om wederzijdse kennis en begrip te vergroten. Wu Shengli zei te hopen dit zal leiden tot een verdieping van de bilaterale relaties.

Transparantie

De bilaterale betrekkingen waren ook onderwerp van gesprek met de Chinese minister van Defensie, generaal Liang Guanglie. De bewindsman zette het Chinese defensiebeleid en de ontwikkeling van de krijgsmacht uiteen. In het gesprek kwam niet alleen het belang van samenwerking, maar ook van transparantie aan bod. "Bij echte samenwerking zie namelijk je niet alleen de huiskamer, maar ook de keuken", aldus Borsboom.

De Commandant Zeestrijdkrachten brengt de komende dagen nog een bezoek aan de noordelijke vloot in Qingdao en de oostelijke vloot in Shanghai.

Achtergrondinformatie

* Somalië