Gemeente Almelo

Roos van Elisabeth voor Almelose Geluksbudget

23 november 2010 - Het Almelose Geluksbudget is één van de winnaars van de achttiende Roos van Elisabeth, een prijs van het Elisabethfonds. Dit fonds ondersteunt de bevordering van de reïntegratie van (ex-) psychiatrische patiënten in de maatschappij.

Een lachende beleidsmedewerker Leny Claessens met oorkonde en cheque

Leny Claessens ontving een oorkonde en een cheque van vijfhonderd euro uit handen van burgemeester Jon Hermans - Vloedbeld. Als genomineerde ontving ze ook nog vijftig euro, zodat in totaal 550 euro kan worden besteed aan het Geluksbudget.

Uit isolement
Het Geluksbudget is een effectieve methode om mensen te helpen uit een sociaal isolement te komen. Zij ontvangen een vrij te besteden budget. Deelnemers worden uitgedaagd na te denken over dingen die ze willen gaan doen. Waar nodig krijgen ze en budget om dat mogelijk te maken. Aanmelden gaat via verwijzers, zoals MEE Twente en ggz-instellingen. Het Geluksbudget kan onder meer worden gebruikt door (ex-) psychiatrische patiënten.

Stimulans
Daarbij maakt het niet uit of het activering naar vrijetijdsactiviteiten of naar werk is. Het geld werkt voor mensen die in een sociaal isolement verkeren als een eerste stimulans. Maar de intensieve ondersteuning die bij het nemen van de eerste drempel geboden wordt, is onontbeerlijk. Door het Geluksbudget kan de gemeente in contact komen met inwoners die ze anders nauwelijks bereikt. Het Geluksbudget gaat uit van de vraag van de inwoners, en niet vanuit het aanbod van gemeente en instanties; een in de welzijnswereld bijzondere manier van werken. De gemeente werkt bij dit project samen met onder andere Mee Twente en Dimence.