Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Vernieuwende wetenschap LUMC bekroond

Publicatiedatum: 23 november 2010 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Twee wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum krijgen een Vidi-subsidie toegekend. Deze subsidie is onderdeel van een reeks van zeer prestigieuze subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en gaat naar excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren vernieuwend onderzoek verrichten. NWO meldt dat de competitie dit jaar groot was. Het honoreringspercentage van vijftien procent is het laagste ooit.

Dit zijn de ontvangers van een Vidi-subsidie:
Dr. Magnus Palmblad, Parasitologie, wil met behulp van de zebravis als modeldier menselijke ziekten zoals tuberculose en kanker ontrafelen op moleculair niveau. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van genomics en geavanceerde proteomics.

Dr. Gisela Terwindt, Neurologie, krijgt de Vidi voor haar onderzoek Kopzorgen. Een kwart van de migrainepatiƫnten heeft bijna dagelijks aanvallen. Hierbij spelen overgebruik van hoofdpijnmedicatie en depressie een rol. Het onderzoek richt zich op de mechanismen, behandeling en gevolgen van chronische migraine.