Ministerie van Buitenlandse Zaken

VOC-collectie aan Australië

Nederland schenkt VOC-collectie aan Australië

Nieuwsbericht | 20 november 2010

Zilveren munten, wapens, gouden gebruiksvoorwerpen, en navigatiespullen. Eerder deze maand overhandigde Nederland een collectie VOC-schatten aan Australië. In die verzameling zitten de goederen die afkomstig zijn uit de VOC-schepen die voor de kust van West-Australië vergingen.
De VOC-schepen waren niet op weg naar Australië, maar naar Indonesië. Als gevolg van navigatieproblemen raakten de schepen uit koers en kwamen ze voor de verraderlijke kusten van West-Australië terecht. De spullen die werden overhandigd zijn afkomstig uit vier scheepswrakken. De bekendste daarvan is de Batavia.

De wrakken werden vanaf de jaren zeventig opgegraven, de vondsten werden verdeeld over Nederland en Australië. Nu is besloten dat het beter is om beide delen samen te voegen tot een collectie. Die komt in Fremantle, West Australië terecht, het dichtstbij de oorspronkelijke vindplaats.

Naast kogels en munten bestaat de collectie ook uit verschillende gebruiksvoorwerpen die een beeld geven van het leven aan boord van een schip. Zo zijn er wijnkruiken, vishaken, een pincet, vingerhoedjes en een zeldzaam strijkijzer voor zijde.

De formele overhandiging van de collectie vond plaats in het National Maritime Museum in Sydney. Daar schonk Ambassadeur Willem Andreae de collectie aan Senator Don Farell door de overhandiging van een tinnen bord, gescheurd en bedekt met een laag witte corrosie. Met een schat van zilveren munten voorhanden lijkt dat misschien wat minnetjes, maar de gift is doordrongen van symboliek.

Dirk Hartogh, die in 1606 als allereerste Nederlander aan land ging in West-Australië, liet een tinnen plaat achter om te bewijzen dat hij er was geweest. Die plaat is nog altijd te zien in het Rijksmuseum. Willem de Vlamingh die tachtig jaar later als tweede Nederlander in West-Australië aan wal ging vond de plaat en verving hem voor zijn eigen versie. Die plaat is in Perth te zien. Deze plaat is dus het derde tinnen bord om de gezamenlijke geschiedenis te gedenken.