Wageningen Universiteit en Researchcentrum 23 nov 2010
Nummer: N32

Harrold van den Burg, Jasper van der Gucht en Kerstin KaufmannÂ

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft aan de Wageningse onderzoekers Harrold van den Burg van het Laboratorium voor Fytopathologie, Jasper van der Gucht van het Laboratorium voor Fysische chemie en kolloïdkunde en Kerstin Kaufmann, Moleculaire Biologie, een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt max. 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks van zeer prestigieuze subsidies. 556 onderzoekers dienden een aanvraag in. 88 van hen ontvangen nu een Vidi-subsidie. Alles bij elkaar verdeelt NWO ruim 70 miljoen euro onder de laureaten.

Harrold van den Burg - Regulatie van plantenziektegeheugen verder ontrafeld
Planten vertonen een verhoogde resistentie na een eerste infectie. Dit wordt vastgelegd rond genen zonder dat ze aanstaan. De onderzoekers ontdekten een eiwit dat deze genen reguleert. Dit onderzoek zal het geheugen achter deze afweerreactie van planten tegen infecties verder ontrafelen.

Jasper van der Gucht - Sterke, slimme netwerken De natuur produceert de meest fantastische materialen: supersterk, maar ook in staat om te herstellen van opgelopen schade. De onderzoekers gaan op zoek naar manieren om kunstmatige materialen te maken die net zo sterk en slim zijn als biologische materialen.

Kerstin Kaufmann - Decoderen cel identiteiten
Planten en dieren bestaan uit vele verschillende celtypes, die verschillende genetische eigenschappen uitdrukken. Wetenschappers gaan de ontwikkeling van bloemen bestuderen om vast te stellen hoe interacties tussen eiwitten en DNA de genexpressie reguleren tijdens die ontwikkeling.