Nieuw-Vlaamse AlliantieHinkstapspringster Svetlana Bolshakova wint vierde Ebbenhouten Spoor

klok 23 november 2010

Hink-stap-springster Svetlana Bolshakova mocht deze voormiddag de vierde Ebbenhouten Spoor in ontvangst nemen. In een erg emotionele speech dankte ze de Vlamingen voor de hartelijke ontvangst die ze hier heeft gekregen. De Ebbenhouten Spoor wordt ieder jaar door N-VA senator Louis Ide uitgereikt aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming. Iemand die bewijst dat een succesvolle integratie geen fabel is, iemand die door zijn doen en laten een bijdrage levert aan Vlaanderen, iemand die Vlaanderen verrijkt en zo een toonvoorbeeld is voor álle Vlamingen.

Louis Ide loofde in zijn speech niet alleen het doorzettingsvermogen van Bolshakova als sportster, maar ook haar succesvolle integratie. "De snelheid waarmee Svetlana de Nederlandse taal heeft opgepikt en zich perfect wist te integreren, is bewonderenswaardig. Ook dat maakt haar vandaag tot onze laureaat. Ze is een voorbeeld voor de vele nieuwkomers onder ons. Want wie de moeite neemt om onze taal te spreken, verovert bijzonder snel de geest en het hart van de Vlaming. Soms ook het hart van één Vlaming in het bijzonder, zoals hier het hart van haar vriend Stijn Stroobants... Svetlana, je bent dus om vele redenen een voorbeeld, een bron van inspiratie voor nieuwe Vlamingen en "oude" Vlamingen. Daarom schenk ik je graag de ebbenhouten spoor. Je verdient het. Hou dit vol, want voor zij die willen is niets onmogelijk."

In haar speech bedankte Svetlana, die het even moeilijk kreeg, de Vlamingen voor de steun en hartelijkheid die ze hier mocht ervaren, ook toen ze door blessures enkele maanden out was: "ik heb een paar zware jaren achter de rug, maar de steun die ik hier heb gevoeld was ongelooflijk", zei ze.

Bolshakova is van Russische afkomst, maar trouwde op 26 augustus 2006 met de Vlaamse hoogspringer Stijn Stroobants. Voor hem verliet ze haar geboorteland, verhuisde naar onze contreien en leerde binnen de kortste keren de Nederlandse taal. Op 13 juli 2008 ontving ze de Belgische nationaliteit. Sindsdien scheert Bolshakova als hink-stap-springster en verspringster, alle blessureleed ten spijt, hoge toppen voor ons land. Haar verhaal, haar wilskracht en buitengewoon aanpassingsvermogen maken van haar de verdiende laureaat voor de Ebbenhouten Spoor.

Svetlana Bolshakova treedt als laureaat in de voetsporen van Gilbert Nyatanyi ("Gilberke" van "Alles kan beter"), bokser Sugar Jackson en chirurg Nasser Nadjmi, die eerder al de Ebbenhouten Spoor in ontvangst mochten nemen.

Op onderstaande link vindt u de video terug van de officiële uitreiking van de Ebbenhouten Spoor: http://www.n-va.be/video/ebbenhouten-spoor-voor-atlete-svetlana-bolshak ova Auteur(s): Louis Ide, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, N-VA Fractiesecretaris/woordvoerder Senaat E-Post: valerie vanpeel n-va be