Provincie Flevoland

Internationaal visgezelschap onder de indruk van Flevolandse visserijprojecten

Publicatiedatum: 23 november 2010

"Wij zijn onder de indruk van de Flevolandse visserijprojecten en zien zeker kansen om die in andere landen ook toe te passen," zo liet de organisator, Gilles van de Walle van Fisheries AReas NETwork (FARNET) na afloop van een tweedaags bezoek aan Flevoland weten. Van 16 tot en met 18 november was het internationale visgebiedennetwerk op bezoek in Flevoland en in het bijzonder op Urk. Het gezelschap bestond uit 160 personen uit maar liefst 21 Europese lidstaten. Het bezoek is een initiatief van de Europese Commissie.

FARNET koos voor Flevoland omdat de provincie voorop loopt in Europa waar het gaat om de uitvoering van zogenaamde As-4 projecten. Hierbij gaat het om projecten die gefinancierd worden met subsidie vanuit het Europees Visserij Fonds (EVF). Deze As-4 projecten kennen drie doelen: duurzame ontwikkeling van visserijgebieden, het bevorderen van locale werkgelegenheid in visserijregio's en het versterken van de sociaal-culturele identiteit van vissersdorpen. Flevoland weet goed gebruik te maken van deze As-4 subsidies, maar er zijn nog veel lidstaten die dat niet of onvoldoende doen.

Best practices

Door best practices en kennis uit te wisselen is de verwachting dat meer landen gebruik zullen maken van de As-4 subsidie en dat daarmee de Europese visserijsector duurzamer en sterker wordt. Het netwerk bezocht onder andere het vissersdorp Urk, waar zij te gast waren bij het project De Boet. De Boet is een innovatief restaurant in aanbouw waar je straks zowel vis kunt eten als kunt leren om vis te bereiden. Tevens bezochten zij Seafresh, dat bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe productielijn. Tot slot deden zij het project Zuiderzeezilver aan bij de Visafslag. Hier is men bezig om de vis op een nieuwe manier te vermarkten.

Hommeles

Het gezelschap was in Flevoland op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en de provincie Flevoland en kreeg 's avonds een diner bij restaurant Hommeles in Almere aangeboden. Hommeles is een leer-werkbedrijf van het ROC-Flevoland. De leerlingen hebben de 160 gasten op een heerlijk diner gefêteerd. Het gezelschap werd ontvangen door Maarten Kool, directeur Visserij van het ministerie van EL&I en Andries Greiner, gedeputeerde Landbouw en Visserij van de provincie Flevoland. Zowel Maarten Kool als Andries Greiner benadrukten het belang van samenwerking in de sector en het delen van kennis. Daar bleek dit bezoek van FARNET aan Flevoland een uitstekende aanzet voor.