Rijksoverheid


Varkenspest in Servië

Nieuwsbericht | 23-11-2010

In Servië is een uitbraak van de klassieke varkenspest (KVP) vastgesteld. Voor Servië bestond al een importverbod voor varkens, varkensproducten en varkenssperma; in Nederland geldt bovendien de verplichting van een dubbele reiniging en ontsmetting van vrachtwagens die vee vervoerden.

De uitbraak van Klassieke Varkens Pest is op 19 november vastgesteld op een zeugenbedrijf met 8196 dieren, waarvan 1896 vleesvarkens. De besmetting is op zaterdag 20 november door de Servische autoriteiten gemeld. Het bedrijf ligt in Vojvodine (regio Sremski), in het noorden van Servië. De besmettingsbron is onbekend.
Servië heeft bestrijdingsmaatregelen getroffen: het besmette bedrijf wordt geruimd, vervoersmaatregelen zijn ingesteld en er is een epidemiologisch onderzoek ingesteld.
Een man spuit een transportwagen voor vee schoon.

Voor Servië bestond al een importverbod voor varkens, varkensproducten en varkenssperma en een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting. Deze dubbele reiniging en ontsmetting blijft verplicht en geldt voor alle veewagens die vanuit Nederland vee naar Servië brengen. Zij moeten bij terugkomst in Nederland op een officieel erkende wasplaats de tweede reiniging en ontsmetting laten uitvoeren.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie