Reumafonds

Hersenonderzoek verklaart onverklaarbare klachten

22 november 2010
Hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieproblemen? Daar is niets aan te doen, je moet ermee leren leven, zo luidt nu vaak het antwoord. Veel patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE) of reumatoïde artritis (RA), want over deze groep mensen hebben we het, kampen bovendien met psychoses of halfzijdige verlammingen. Nu blijkt uit onderzoek van dr. Bart Emmer (radioloog) dat de hersenen van mensen met SLE en RA afwijkingen vertonen die niet voorkomen bij gezonde mensen. Deze afwijkingen verklaren mogelijk de pijn- en vermoeidheidsklachten.

Dr. Bart Emmer Dr. Bart Emmer: "Voor mensen met reuma was het moeilijk te verteren dat hun klachten aan het hoofd onverklaard en onbehandelbaar waren." Met steun van het Reumafonds is de radioloog erin geslaagd vast te stellen dat er iets gaande is in de hersenen van mensen met SLE en RA. Hij gebruikte voor zijn onderzoek de nieuwste MRI-technieken. Dr. Emmer promoveerde op het onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Opvallend resultaat
Om de betrokkenheid van de hersenen bij SLE te onderzoeken heeft dr. Emmer twee hersendelen onder de loep genomen, de amygdala en de hypocampus. De één heeft invloed op de emoties en de ander op het geheugen. Emmer verrichtte metingen bij 37 mensen met SLE die hoofdpijnklachten hadden en bij 21 patiënten die deze klachten niet hadden. Daarnaast maakte hij MRI-berekeningen bij 12 gezonde mensen. Het opvallende resultaat was dat de hersenen afwijken van mensen met SLE met en zonder klachten. Deze afwijkingen komen niet voor bij gezonde mensen. Daarnaast ontdekte hij dat bepaalde antilichamen alleen bij mensen met hersenafwijkingen voorkomen. Dat betekent dat deze antilichamen schade in de hersenen kunnen veroorzaken.

Toevallige ontdekking
Ook bij andere vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis (RA), is vermoeidheid een veel voorkomende klacht. In een onderzoek naar de invloed van het medicijn anti-TNF-alfa op de hersenen kwam Emmer toevallig een eventuele oorzaak op het spoor. Hij vond zowel voor als na het gebruik van het medicijn een verhoogd gehalte van bepaalde moleculen. Dat wijst op een mogelijke ontsteking in de hersenen. Volgens Emmer houdt deze ontdekking wellicht verband met de vermoeidheidsklachten bij RA.