Gemeente Eindhoven

Eerste `Duurzame Detaillist' herkenbaar

Met het plakken van de raamsticker heeft wethouder Mary-Ann Schreurs B-essential aan de Kleine Berg formeel tot Duurzame Detaillist verklaard. In het project De Duurzame Detaillist gaat het om verduurzamen van de winkelverlichting. Duurzaam Eindhoven voert het project in opdracht van de gemeente uit. Vanuit het bedrijfsleven zijn Mansveld, Philips, All Lighting en Eco Solutions betrokken. Het ROC participeert met studenten die de nieuwe verlichting installeren.

Investering terugverdienen

Uit onderzoek blijkt dat winkeliers zo'n 50% op hun energieverbruik kunnen besparen als zij overstappen op betere en zuiniger verlichting. Een winkel met 150m2 winkeloppervlak betaalt jaarlijks gemiddeld een kleine EUR 4.000,- aan energie voor verlichting. Investeren in nieuwe, betere en energiezuinige verlichting verdient zich dus heel snel terug.

`Goed bezig met energiezuinige winkelverlichting'

Voor het project zijn zelfstandige winkeliers met een individuele energiemeter benaderd. Van hen reageerde ruim 20% direct positief. B-essential is de eerste winkel waar de nieuwe verlichting inmiddels hangt en brandt en waar sinds vandaag (23.11.'10) de sticker `Goed bezig met energiezuinige winkelverlichting' op de voordeur prijkt. Bij Smetsers in de Heuvelgalerie is de nieuwe verlichting ook bijna klaar. Daarna volgen Queen of the South, De Slegte, Werrelman Opticiens en Eugene Piters Wijnen. De zeven overige winkels zitten nog in het offertestadium.

Project De Duurzame Detaillist stimuleert winkeliers om na te denken over energie zuinige winkelverlichting en laat zien dat investeringen op dat terrein zich in korte tijd terugverdienen.