Ingezonden persbericht


Persbericht
18 november 2010

Ambassadeurs Sipke Jan Bousema & Ajouad El Miloudi openen de Week van de Mediawijsheid

Op dinsdag 23 november zullen Sipke Jan Bousema (AVRO) en Ajouad El Miloudi (KRO) op feestelijke wijze de Week van de Mediawijsheid openen. NOS-nieuwslezer Jeroen Overbeek presenteert de opening, die plaatsvindt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid . Op woensdag 24 november 2010 gaat de Week van de Mediawijsheid van start. Vanaf die dag kan iedereen in de bibliotheek terecht met al zijn vragen over mediawijsheid en nieuwe media. Ruim 600 bibliotheken doen mee aan deze campagne. Speciale mediatrainers zijn aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. En er worden volop extra activiteiten georganiseerd. Van workshops fotobewerking, Wii-competities voor grootouders en kinderen, een crossmediale mediaquiz voor jongeren tot lezingen over mediaopvoeding, Twitter en Hyves voor volwassenen.

Een campagne over Mediawijsheid, hoezo?
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat we al behoorlijk mediawijs zijn. We leven immers in een snelle wereld waar media niet meer uit weg te denken zijn. We ontvangen 24 uur per dag nieuws en informatie en onderhouden onze relaties via telefoon, e-mail, Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn, Skype, enzovoort. Toch komt uit verschillende onderzoeken een ander beeld naar voren. Zo blijken ouders en jongeren minder mediawijs zijn dan verondersteld wordt. Zij weten bijvoorbeeld wel hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. Ook jongeren gaan minder goed met media om dan werd gedacht. Ze zijn weliswaar wel heel handig op internet maar niet per definitie wijs. Zo geeft maar liefst 65% van de jongeren persoonlijke informatie via internet.

Ga naar de bibliotheek!
Het vinden, maken en begrijpen van media is dus niet vanzelfsprekend. De mediatrainers in de bibliotheek helpen iedereen graag op weg. Via de campagnewebsite www.weekvandemediawijsheid.nl kan iedereen nagaan welke bibliotheken meedoen. Hier is ook de Mediawijsheid Quiz te vinden en kunnen bezoekers testen hoe het met hun mediawijsheid is gesteld.

Meer over Media, in de Week van de Mediawijsheid! Kom in de week van 24 november tot en met 1 december naar de bibliotheek


1







Ingezonden persbericht