Ministerie van Defensie

NAVO-mijnenjagers ruimen bommen op Noordzee

23 november 2010, 9.01 uur

Hr. Ms. Zierikzee op zee Het permanente NAVO-scheepsverband opereert de komende 2 weken voor de Belgische en Nederlandse kust. De Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 is gespecialiseerd in het opsporen en onschadelijk maken van explosieven onder water.

Het mijnenjagers-flottielje gaat explosieven ruimen in het Engelse en Nederlands deel van de Noordzee. Deze vaak door de visserij ontdekte bommen en mijnen worden zoveel mogelijk onschadelijk gemaakt.

Het ruimen van explosieven in de Noordzee is sinds jaar en dag een van de belangrijkste taken voor de mijnenjagers van de NAVO-landen. Na een ongeval met een explosief in 2005, waarbij 3 vissers het leven verloren, zijn er tussen de marine, de kustwacht en de visserij afspraken gemaakt. Wanneer een vissersschip een bom of mijn aantreft, wordt dit gemeld bij de kustwacht waarna een mijnjager de bom onschadelijk maakt.

Flottielje

Het scheepsverband bestaat uit het Poolse stafschip ORP Czernicki, Hr. Ms. Zierikzee uit Nederland, HMS Penzance uit Groot-Brittannië, FGS Rottweil uit Duitsland, HNOMS Hinnoey uit Noorwegen en de Belgische mijnjager BNS Crocus. De schepen hebben hun procedures, operaties en expertise op elkaar afgestemd en staan onder leiding van de Poolse Commander Krzysztof Jan Rybak.

Achtergrondinformatie

* Hr. Ms. Zierikzee * Internationale reactiemacht