Ingezonden persberichtHilversum, 19-11-2010

HOE BELANGRIJK IS KUNST?
Het panel van AVRO Opium reageert op aangekondigde bezuinigingen

Het AVRO kunst-en cultuurprogramma Opium is op dinsdag 23 november grotendeels gewijd aan de acties tegen de aangekondigde bezuinigingen op de kunsten. Presentator Cornald Maas blikt terug met Opium panelleden (scenario-) schrijfster Maria Goos, acteur Huub Stapel en cabaretier en actievoerder Freek de Jonge. Anna Drijver en John Buijsman vertellen over bijzondere kunstervaringen.

De afgelopen weken zijn er tientallen acties, petities en discussies geweest naar aanleiding van de dreigende bezuinigingen op kunst en cultuur. Zoals de grote landelijke publieksmanifestatie "Nederland schreeuwt om cultuur" en ook de actieavond "Leve de beschaving", die onder leiding van Freek de Jonge plaats vond in de Heineken Music Hall. Wat vindt het panel van al deze acties en discussies? Ze behandelt onder andere de zin van deze initiatieven, het belang van overheidssteun maar vooral het belang van kunst.

Actrice Anna Drijver en theatermaker John Buijsman leveren deze uitzending een bijzondere bijdrage. De Opium panelleden vertellen over een kunstervaring die hun leven veranderde.

Tenslotte is er aandacht voor de opening van het nieuwe DeLaMar theater in Amsterdam op 28 november. De verbouwing van dit theater is gefinancierd door Vandenende Foundation. Freek de Jonge bespeelde als laatste het oude DeLaMar theater. Komend seizoen speelt er een voorstelling naar de hand van Maria Goos en ook vertolkt Huub Stapel een rol in een voorstelling. Wat is de aantrekkingskracht van het theater en hoe bevalt de hernieuwde kennismaking?

AVRO Opium, dinsdag 23 november om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2