Universiteit van Tilburg

Persbericht 4 november 2010

Eredoctoraat voor Al Gore

23 november 2010: opening Tilburg Sustainability Center

Op dinsdag 23 november 2010 komt Al Gore naar Nederland. De voormalige vicepresident van de Verenigde Staten ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Tilburg vanwege zijn wereldwijde inzet voor een duurzame samenleving. Zijn bezoek valt samen met de officiële opening van het Tilburg Sustainability Center.

Tijdens de viering van de 83ste Dies (verjaardag) van de Universiteit van Tilburg ontvangt Al Gore een eredoctoraat vanwege zijn verdienste om duurzame ontwikkeling en het klimaatprobleem op de maatschappelijke agenda te krijgen. Met nimmer aflatende inzet brengt Gore de werelden van politiek, maatschappij en wetenschap samen. Duurzaamheid moet de basis worden voor de economie van de 21e eeuw, is de boodschap die Al Gore wereldwijd uitdraagt. In 2006 zette hij met de film 'Een Ongemakkelijke Waarheid' het thema klimaatverandering in één klap op de kaart. In 2008, toen de financiële crisis pijnlijk duidelijk werd, gaf hij aan hoe economie en energiebeleid drastisch hervormd moesten worden. En nu, in 2010, komt hij met een systematische uitwerking daarvan: 'Groen denken' is de uitdaging en de noodzaak voor bedrijven en landen die economisch succesvol willen blijven.

Tilburg Sustainability Center
Op 23 november wordt het Tilburg Sustainability Center (TSC) officieel geopend. De aanwezigheid van Al Gore onderstreept het belang van wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijk debat op gebied van duurzaamheid. Het TSC is opgericht om het onderzoek naar duurzaamheid van de Universiteit van Tilburg te bundelen en versterken. Het TSC werkt op het snijvlak van economie, ethiek en recht aan onderwerpen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame ontwikkeling, duurzaam beleggen, milieu-economie en klimaatverandering en neemt deel aan het maatschappelijke debat over duurzaamheid.

Universiteit van Tilburg
De Universiteit van Tilburg wil bijdragen aan de kwaliteit en ontwikkeling van de samenleving. Zij doet dit onder het motto 'Understanding Society' met wetenschappelijk en maatschappelijk relevant onderwijs en onderzoek. De internationaal georiënteerde universiteit richt zich op economie en bedrijfswetenschappen, rechtswetenschap, sociale en gedragswetenschappen, geesteswetenschappen en theologie. De universiteit heeft ca. 13.000 studenten en 2.000 medewerkers. Op de campus in Tilburg is ook de TiasNimbas businessschool gehuisvest.