Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, woensdag 17 november 2010


- Persbericht-

Het gevecht om de voedselgenen

Deel 5 van de debatreeks 'De prijs van ons voedsel'

De mensheid heeft door de jaren heen zorg gedragen voor de veredeling en vermeerdering van zaad en pootgoed. Tegenwoordig bezitten slechts tien multinationals de octrooien op genetisch gemodificeerde gewassen en natuurlijke genen. De diversiteit van veel gewassen loopt terug. Wat zijn de risico's van deze machtconcentratie voor de agrobiodiversiteit, de innovatie en de voedselvoorziening op lange termijn? Dinsdag 23 november in de Rode Hoed staat Het gevecht om de voedselgenen centraal.

Moeten we kiezen tussen de multinationals, kleine kweekbedrijven en boeren/kwekers of is beleid mogelijk waarbij al deze spelers kunnen doorgaan met innoveren? Wat is het verschil tussen octrooirecht en kwekersrecht? Wat betekenen transgene gewassen voor de wereldvoedselvoorziening in de toekomst? Vandana Shiva (Onderzoeksstichting voor wetenschap, technologie en ecologie, India) en Bert Visser (Centrum voor Genetische Bronnen Nederland) gaan met gespreksleider Felix Rottenberg op zoek de zeggenschap over de bronnen van ons voedsel.

De zevendelige debatreeks over de toekomst van de landbouw en ons voedsel richt zich op 'De prijs van ons voedsel'. Wat betalen we voor ons voedsel in termen van geld, gezondheid, milieu, landschap en biodiversiteit? Centraal staan de dilemma's tussen economische groei en duurzaamheid. Wat is de echte prijs van ons voedsel?

Data: 20 september (start), 5 oktober, 2, 16, 23 en 30 november en 16 december (slotdebat).

Aanvang: café open 18.30 uur, start 19.30 uur, eindtijd: 21.30 uur.

Kaarten: ¤10,- inclusief koffie/thee bij aanvang en enkele gratis hapjes.

Informatie: www.rodehoed.nl

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu, Ecominds, in samenwerking met de Rode Hoed. De reeks is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, Proeftuin Amsterdam en Triodos Foundation. Mediapartners: Volkskrant en Foodlog.nl

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan de Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht-Ingezonden persbericht