Brusselse Grote Markt verkozen tot mooiste plein van Europa

23/11/2010 14:00

Stedentripper.com

Ook Grote Markt in Antwerpen behoort tot top 10 mooiste pleinen

De Grote Markt in Brussel is het mooiste plein van Europa, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse reiswebsite StedenTripper.com. Het Rode Plein in Moskou en Place Stanislas in het Franse Nancy completeren de top drie. Het Vrijthof in Maastricht viel net buiten de top 10, op een elfde plek.

StedenTripper.com verzamelde de meningen van 1.019 bezoekers van de website, waarbij fotosets van twintig vooraf geselecteerde pleinen werden getoond. De verschillen tussen de drie populairste pleinen waren niet erg groot, waarbij uiteindelijk de duizend jaar oude Grote Markt in Brussel als winnaar naar voren kwam. Het schitterende stadhuis van Brussel, het broodhuis en de vele gildehuizen die aan de Grote Markt liggen vielen erg in de smaak bij de ondervraagden.

"De uitslag van het onderzoek is voor ons enigszins verassend", aldus onderzoeker Erik Lammers van StedenTripper.com, "bekendere pleinen als Trafalgar Square en Piazza San Marco staan een stuk lager dan we verwacht hadden. Leuk om te zien dat mensen een prachtig plein als de Brusselse Grote Markt op waarde weten te schatten."

Andere pleinen die hoog gewaardeerd werden door de respondenten waren onder andere het Stadsplein van Praag, Piazza del Campo in Siena en de Grote Markt in Antwerpen. Deze laatste stad viel eerder dit jaar overigens ook al in de prijzen, toen Antwerpen Centraal door de bezoekers van StedenTripper.com werd verkozen tot mooiste treinstation van Europa.

Onderzoeksmethode:

Gedurende een periode van twee maanden kregen bezoekers van StedenTripper.com steeksproefgewijs het verzoek hun mening te geven over twintig Europese pleinen. De twintig pleinen waren vooraf geselecteerd door de redactie van StedenTripper.com. De 1.019 bezoekers die meewerkten aan het onderzoek kregen fotosets met 6 foto's van ieder plein te zien, met daarbij de vraag deze naar hun eigen smaak te rangschikken. De Brusselse Grote Markt kwam hierbij als populairste plein naar voren. De volledige uitslag is te vinden op http://www.stedentripper.com/blog/mooiste-pleinen-europa/.

Over StedenTripper.com:

StedenTripper.com is een non-profitwebsite met bestemmingsinformatie over 50 (voornamelijk Europese) steden. De vrijwilligers van StedenTripper houden ook een weblog bij, op http://www.stedentripper.com/blog/. Eerder dit jaar deed de website ook al onderzoek naar het mooiste station van Europa.

Noot voor redacties,