Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 november 2010

Hotmail, MSN en Bing meest duurzame websites

Hotmail, MSN en Bing tonen zich de meest duurzame merken onder de grote websites in Nederland. Twitter, Hyves, LinkedIn, Skype, Bol.com en Facebook scoren slecht. Naar aanleiding van de 'Unfriend Coal' campagne van Greenpeace - waarin Facebook wordt opgeroepen om hernieuwbare energie te gebruiken - onderzocht rankabrand.nl hoe transparant, groen en fair het beleid van de grootste internetmerken zijn. De meeste websites blijken niet transparant te zijn over hun beleid voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden.

Veel websites hebben wel een algemeen MVO-beleid gepubliceerd op hun website, maar hebben dit niet uitgewerkt tot concrete criteria, doelen of behaalde resultaten. Meer dan de helft van de onderzochte internetmerken maakt gebruik van hernieuwbare energie, maar alleen Microsoft - eigenaar van Hotmail, MSN en Bing - geeft concreet aan dat minimaal 20% van de gebruikte energie van groene bronnen afkomstig is. Facebook - dat naar aanleiding van de Greenpeace campagne een speciale 'Green on Facebook' pagina heeft gemaakt - vermeldt nog steeds niets over hernieuwbare energie.

Hoewel de invloed op het klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden bij websites niet zichtbaar is, hebben de online bedrijven wel degelijk een grote impact. "Voor die websites draaien dag en nacht grote datacenters die tonnen CO2 uitstoten", zegt communicatiemanager Imke van Schaaijk. De ICT sector is een zeer snel groeiende sector. Gangbare schattingen gaan uit van een verviervoudiging in 2020 ten opzichte van 2007. Van Schaaijk: "De sector moet met oplossingen komen om de groei te compenseren, want planeet aarde groeit niet mee".

Ook maken websitebedrijven gebruik van een grote hoeveelheid hardware, zoals computers. "Wij willen weten of een website een inkoopbeleid heeft opgesteld dat voorziet in sociale criteria voor toeleveranciers en producten. Zodat de hardware die wordt gebruikt, gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden." Bij telecomaanbieders als KPN is dit al een onderdeel van het inkoopbeleid, maar voor de grote websites blijkbaar nog niet. Alleen Google heeft een beleid dat rekening houdt met de arbeidspraktijken van toeleveranciers en dienstverleners.

Top 21 Meest Duurzame Websites (max 10 punten)

* Bing (7)
Hotmail (7)
MSN (7)

* Gmail (6)
Google (6)
YouTube (6)

* Altavista (4)
Flickr (4)
MySpace (4)
Yahoo (4)
11. eBay (3)
Marktplaats (3)
13. Amazon (2)
Nu.nl (2)
Wikipedia (2)
16. Facebook (1)
17. Bol.com (0)
Hyves (0)
LinkedIn (0)
Twitter (0)
Skype (0)

Rank a Brand geeft consumenten de macht om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor het milieu, het klimaat en arbeidsomstandigheden. Op www.rankabrand.nl kunnen consumenten vergelijken hoe transparant, groen en fair hun favoriete merken. Ruim 700 merken zijn inmiddels beoordeeld, in de categorieën kleding, elektronica, travel, telecom, politieke partijen en media. Nog dit jaar (2010) komen daar de automerken en supermarktketens bij. Rank a Brand is lid van Good Electronics, het internationale netwerk voor mensenrechten en duurzaamheid in elektronica. Oprichter Niels Oskam is binnen een jaar de 'Duurzame 100' van Trouw binnengeschoten op plek 92.

Noot voor de redactie (