Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 23-11-2010

CINEMA EN PSYCHO-ANALYSE HEBBEN VEEL MET ELKAAR GEMEEN

In AVRO Close Up: 'Van Hitchcock tot David Lynch. Film en het onderbewuste'

Dromen, begeerten, angsten, herinneringen... de cinema heeft zich van meet af aan beziggehouden met dezelfde zaken als de wetenschap van de psychoanalyse. Talloze regisseurs - van Hitchcock tot David Lynch - hebben zich laten inspireren door het onderbewuste, vaak met hypnotiserende films als resultaat.

Rond 1900, bij het aanbreken van de nieuwe eeuw, worden een nieuwe kunstvorm en een nieuwe wetenschap geboren: de cinema en de psychoanalyse. De psychoanalyse houdt zich bezig met het analyseren van de roerselen van het onderbewuste. De cinema laat zich inspireren door datzelfde onderbewuste. Sigmund Freud, de pionier van de psychoanalyse, kijkt echter met wantrouwen naar het fenomeen cinema: 'Het lijkt me onmogelijk om onze abstracte gevoelens op een ook maar enigszins verantwoorde manier om te zetten in een film.'

Toch is het Freuds naaste medewerker Karl Abraham die als eerste een psychoanalytische sessie durft te verwerken in een film. Dat is 'Geheimnisse einer Seele' van regisseur Georg Wilhelm Pabst uit 1926. Vanaf dat moment zullen de wegen van de cinema en die van de psychoanalyse elkaar onophoudelijk kruisen; het is die wisselwerking die het onderwerp vormt van de documentaire 'Van Hitchcock tot David Lynch. Film en het onderbewuste'.

De documentaire heeft de vorm van een reis door de filmgeschiedenis, waarbij scènes aan bod komen uit beroemde Amerikaanse en Europese films, zoals 'M - eine Stadt sucht sein Mörder' (1931) van Fritz Lang 'Suddenly Last Summer' (1959) van Joseph L. Manckiewicz, 'North by Northwest' (1959) van Alfred Hitchcock, 'Eraserhead' (1977) van David Lynch, en 'Analyze This' (1999) van Harold Ramis. Ook te zien zijn interviews met genoemde regisseurs, evenals met Federico Fellini, Ingmar Bergmann, en David Cronenberg.

.
AVRO Close Up 'Van Hitchcock tot David Lynch. Film en het onderbewuste': dinsdag 30 november om 23.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.