Ministerie van Buitenlandse Zaken


Wirajuda op bezoek bij Rosenthal

Nieuwsbericht | 23 november 2010

De Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken en adviseur van de president, Dr. Hasan Wirajuda, was vanavond op bezoek bij minister Rosenthal. 's Middags gaf Wirajuda een lezing in het Vredespaleis. Minister Rosenthal benadrukte dat Nederland veel waarde hecht aan goede betrekkingen met Indonesië. Hij bevestigde dat Nederland de zogenaamde Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) niet erkent.

Rosenthal: "Wij communiceren niet met de RMS, omdat dit impliciet als erkenning zou kunnen worden opgevat."

Wirajuda is de eerste Indonesische hoogwaardigheidsbekleder die Nederland bezoekt nadat president Yudhoyono zijn staatsbezoek in oktober uitstelde. De RMS eiste in een kort geding zijn arrestatie. De rechtbank oordeelde evenwel in het nadeel van de RMS.

Het bezoek van Wirajuda was tot het laatste moment onzeker, omdat de RMS opnieuw een kort geding dreigde aan te spannen. Na aankomst van Wirajuda gisteren, diende vanmiddag het kort geding bij de rechtbank in Den Haag, waarbij de RMS vroeg om aanhouding en vervolging van Wirajuda. De Staat heeft hiertegen verweer gevoerd. Morgenochtend doet de rechtbank schriftelijk uitspraak.