GroenLinks tekst

Van de straat naar de staat? GroenLinks 1990-2010

Donderdag 28 oktober 2010, 12:40u - Anna van Dijk

20 jaar GroenLinks - Boekpresentatie en debat over de toekomst van GroenLinks

Op 24 november 2010 is het twintig jaar geleden dat GroenLinks werd opgericht - het resultaat van een fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Politieke Partij Radicalen (PPR) en de Evangelische Volkspartij (EVP).

Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt de bundel Van de straat naar de staat? GroenLinks 1990-2010 (redactie: Paul Lucardie en Gerrit Voerman; Boom uitgevers Amsterdam). In de afgelopen twintig jaar verlegde GroenLinks haar aandacht van buitenparlementaire actie naar bestuursverantwoordelijkheid. Deze verschuiving vormt de rode draad in de bundel. Op welke wijze veranderde GroenLinks van een oppositiepartij in een partij die het dragen van regeringsverantwoordelijkheid nastreeft? Hoe verliep deze evolutie in ideologisch en programmatisch opzicht? Is GroenLinks daarbij volgens de kiezers meer naar het politieke midden geschoven? Is zij verrechtst omwille van het pluche? Wat vinden de leden van de inhoudelijke en strategische koersverlegging? En: hoe staat GroenLinks in het spectrum van de groene partijen in Europa? In de bundel worden antwoorden op deze vragen gezocht.

Bij de presentatie van dit boek organiseert het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks een debat over de toekomst van GroenLinks in het veranderende politieke landschap, waarbij de volgende scenario's onder de loep worden genomen:

marginalisering en electorale neergang;
consolidatie tussen de vijf en tien, hooguit vijftien zetels, en afhankelijk van de politieke situatie regeringsdeelname; groei tot een middelgrote partij van vijftien tot twintig zetels; fusie met D66 en wellicht de PvdA.

Programma

15.30 - 16.00 uur:
Zaal open, koffie en thee

16.00 - 16.05 uur:
Welkom door Gerrit Voerman (directeur DNPP) en Henk Nijhof (partijvoorzitter GroenLinks).

16.05 - 16.15 uur:
Gesproken column door co-auteur en historicus Dik Verkuil: `Observaties van een buitenstaander'.

16.15 - 16.30 uur:
Toelichting Paul Lucardie bij het boek Van de straat naar de staat? en de toekomstscenario's.

16.30 - 16.35 uur:
Aanbieding eerste exemplaar door Paul Lucardie en Gerrit Voerman aan Femke Halsema, politiek leider van GroenLinks.

16.35 - 16.50 uur:
Toespraak Femke Halsema over de toekomst van GroenLinks in het veranderende politieke landschap.

16.50 - 17.30 uur:
Paneldebat over de toekomst van GroenLinks o.l.v. Gerrit Voerman met: Gijs Herderscheê (parlementair redacteur de Volkskrant), Maurice de Hond (opiniepeiler) en Eric Vrijsen (redacteur Elsevier).

17.30 - 18.15 uur:
Afsluiting met een drankje

Maandag 22 november, van 16.00 - 18.15 uur
Café Brasserie Dudok, Hofweg 1a, Den Haag
Toegang gratis
Opgave via dit aanmeldformulier