MAX zendt live Openhartoperatie uit

12/11/2010 12:08

Omroep MAX

MAX vraagt aandacht voor preventie van hartklachten

OPENHARTOPERATIE LIVE UITGEZONDEN

Op 24 november 2010 brengt MAX live een openhartoperatie op televisie vanuit het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Het doel van deze bijzondere uitzending is uitleg geven over de risico's van hart- en vaatziekten en wat mensen kunnen doen om ze te voorkomen. Het is tevens een unieke kans om een openhartoperatie live mee te maken. Presentator Charles Groenhuijsen geeft samen met het medisch team gedurende anderhalf uur uitleg over de operatie en informatie over het voorkomen van hartklachten.

In Nederland horen jaarlijks zo'n 18.000 mensen dat ze een openhartoperatie moeten ondergaan. Presentator Charles Groenhuijsen: "We willen de angst rond hartoperaties wegnemen en hartproblemen bij mensen bespreekbaar maken. Een operatie aan je hart klinkt voor veel mensen als het ergste wat je kan overkomen, en het is ook een zware ingreep. Deze operatie wordt door de hartchirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis ongeveer tweeduizend keer per jaar uitgevoerd. Door hun ruime ervaring met en brede expertise van deze ingreep, is het risico van deze operatie tot het absolute minimum teruggebracht. Dit willen wij in beeld brengen en zo hopelijk iets van de angst voor deze ingreep wegnemen."

Tijdens Operatie Live ondergaat de patiënt een behandeling voor een zogeheten 'aortaklepstenose', een vernauwing van de aortaklep. De patiënt krijgt tijdens de uitzending een nieuwe hartklep en twee bypasses. Bij een bypass wordt met een nieuw stukje bloedvat een 'omleiding' gemaakt ter overbrugging van een verstopping in een bestaand bloedvat. MAX wil met Operatie Live de gevolgen laten zien van de aanstormende grijze golf in Nederland, "Voor de bypasses die eraan zitten te komen, zou de capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen moeten worden uitgebreid. Wij vinden het tijd voor een eyeopener", aldus MAX-directeur Jan Slagter.

Het hartchirurgie team van het St. Antonius Ziekenhuis doet regelmatig operaties voor publiek. Tijdens colleges en conferenties worden nieuwe technieken met studenten, collega's en andere geïnteresseerden real time gedeeld. De operatiekamer is daarvoor voorzien van camera's die het mogelijk maken over de hele wereld mee te kijken bij een operatie. Charles Groenhuijsen: "Met deze live-uitzending geven wij een eerlijk en realistisch beeld van het verloop van een openhartoperatie. Onze ervaring is dat de impact van live-beelden groot is en dat mensen zich door de dynamiek van live-beelden extra betrokken voelen bij de operatie."

Om deze betrokkenheid te vergroten, is de interactie met de kijkers ook een belangrijk aspect van Operatie Live. Tijdens de uitzending kunnen de kijkers via Twitter en e-mail vragen stellen aan de chirurgen en aanwezige deskundigen.

MAX: Operatie Live

Presentatie: Charles Groenhuijsen

Woensdag 24 november 2010

Nederland 1, 21.25 uur

http://www.omroepmax.nl