KRO

KRO Puberruil Z@pp: Carnavalsprinses Esmee ruilt met moslima Yasmin

Uitzenddatum: 24/11/2010

De vrolijke Esmee uit het Limburgse Landgraaf ruilt met de half Egyptische Yasmin uit Heerlen. Esmee woont in een vrijstaand huis en is katholiek opgevoed, Yasmin woont in een rijtjeshuis en gelooft in de Islam. In KRO Puberruil Z@pp ruilen kids van 11 en 12 jaar voor een paar dagen van leven. Ze stappen in de wereld van een leeftijdsgenootje, komen terecht in een nieuw gezin en nemen de hobby's en vriendjes van de ander over. Puberruil Z@PP wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi.

12-jarige Esmee fladdert als een prinsesje door het leven. Ze komt uit een keurig gezin waarin het geloof een grote rol speelt. Esmee denkt veel na over religieuze zaken. Ze gaat vaak naar Katholieke geloofsgemeenschap La Liesse, waar wordt gepraat en gezongen over het geloof. Esmee houdt ervan zich helemaal op te doffen met haar vriendinnen voor bijvoorbeeld carnaval, anderzijds is ze een stoere meid die haar doel verdedigt in het voetbalelftal van Jong Nederland.

Yasmin van twaalf woont nog geen twintig minuten bij Esmee vandaan maar leidt een totaal ander leven. Yasmin komt uit een islamitisch gezin, haar vader is Egyptisch en haar moeder Nederlands. Ze proberen om volgens de normen van de Islam te leven en zijn daarin wel ruimdenkend: Yasmin draagt bijvoorbeeld alleen een hoofddoek als ze gaat bidden. Yasmin heeft een heel hechte band met haar zus en een grote vriendinnenclub, met wie ze zich onder andere uitleeft op de dansvloer bij streetdance. Daarnaast kan deze talentvolle dame mooi zingen en is ze bekroond voorleeskampioen.

Hoe zal het Yasmin vergaan tijdens de ramadan in een gezin waar ze wel gewoon eten? Staat zij ervoor open een mis bij te wonen in de katholieke kerk. En Esmee, lukt het haar te vasten, ook als en bezoekt ze de moskee?

KRO Puberruil Z@pp aflevering 12, woensdag 24 november om 17.05 uur op Z@pp/Ned.3