Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 november 2010

UvA-student bekroond voor masterscriptie over mobiele telefoons

Gepubliceerd op 18 november 2010

UvA-student Peter van Stralen heeft de M & I/partners Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde gewonnen. De prijs is één van de drie Jong Talent afstudeerprijzen die jaarlijks door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen worden uitgereikt. Van Stralen onderzocht hoe systemen voor de nieuwe generatie mobiele telefoons sneller kunnen worden en meer taken tegelijk aankunnen. Aan de prijs, die op 24 november wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Gebruikers van mobiele telefoons willen multitasken; ze gebruiken het liefst drie of meer applicaties tegelijk zonder dat het systeem traag wordt. Dat vraagt veel van de kleine ingebouwde processoren. Peter van Stralen onderzocht welke processoren het meest geschikt zijn en welke applicatie je vervolgens het beste aan een bepaalde processor kunt toebedelen. Hij heeft een efficiënte methode ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om snel door te rekenen hoe bedrijven hun smartphones optimaal kunnen inrichten.

De jury was onder de indruk van de inventieve manier waarop Van Stralen het probleem heeft aangepakt en hoe hij zijn methode door en door heeft getest. Bovendien heeft hij zijn werkwijze en bevindingen helder en systematisch in zijn scriptie Scenario based design space exploration beschreven.

Jong Talent Prijzen

De Jong Talent Prijzen worden uitgereikt om uitzonderlijke studieresultaten van masterstudenten aan een Nederlandse instelling voor wetenschappelijk onderwijs te bekronen. De prijsuitreiking van de Jong Talent Prijzen 2010 vindt op 24 november om 15.30 uur plaats bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem uitgereikt. Er worden drie Afstudeerprijzen van EUR 5.000,- uitgereikt aan de beste afstudeerders in de Informatica en Informatiekunde, Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde, en Life Science.