Premier Mike Eman (Aruba) informeert Tweede Kamer

22/11/2010 09:50

Kabinet minister-president van Aruba


--Uitnodiging voor de pers--

Premier Mike Eman van Aruba informeert op woensdag 24 november de leden van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over het omvangrijke hervormings- en investeringsprogramma dat zijn kabinet het komende jaar uitvoert.

Bij haar aantreden een jaar geleden werd de regering Eman geconfronteerd met hyperinflatie (9 procent), oplopende werkloosheid (10,3 procent), een daling van het bruto nationaal product (7,6 procent), een verdubbeling van de staatsschuld in 8 jaar tijd tot 2,17 miljard florin en grote investeringsachterstanden op terreinen als sociale huisvesting, wijkverbetering, onderwijs, zorg, infrastructuur etc.

Als eerste hervormingsmaatregel heeft het kabinet Eman het mes gezet in de pensioenregeling voor bewindslieden en parlementariërs. Ter verdere versterking van het draagvlak in de samenleving voor de aanstaande hervormingen heeft Aruba bovendien een 'tropische' variant van het Nederlandse Poldermodel geïntroduceerd ('Sociale Dialoog') die uniek is voor het Caribisch gebied. Daaruit zijn - door het IMF als zeer positief voor de duurzame ontwikkeling van de Arubaanse economie en openbare financiën beoordeelde - akkoorden voortgekomen voor een ingrijpende hervorming van het pensioen- en ziektekostenstelsel.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom de presentatie van premier Mike Eman aan de vaste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties bij te wonen. De presentatie vindt plaats op woensdag 24 november van 9.30 uur tot 11.00 uur in de Wttewaal van Stoetwegenzaal in het Tweede Kamergebouw. Journalisten die niet over een vaste toegangspas tot de Tweede Kamer beschikken, dienen zich te melden bij de Stafdienst Voorlichting.

Na afloop van het gesprek met de Kamercommissie is de heer Eman beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.