Gemeente Ede

maandag, 22 november 2010

Presentatie Verkeersdvd `Kinderen op (de) weg in Ede`

info@ede.nl

Op woensdag 24 november, om 12.00 uur, presenteert Breunis van de Weerd, wethouder verkeer, de dvd `Kinderen op (de) weg in Ede`. De verkeersdvd maakt duidelijk hoe kinderen in het verkeer reageren, wat ze wel en niet kunnen en hoe volwassen verkeersdeelnemers hiermee om kunnen gaan. Met deze dvd wil de gemeente de verkeersveiligheid in Ede bevorderen. De presentatie vindt plaats op basisschool de Kern in Kernhem.

Presentatie

De dvd wordt als eerste getoond aan de leerlingen die een rol spelen in de film. Dit zijn leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen in Ede, Lunteren en Bennekom. Tijdens de presentatie van de dvd legt Breunis van de Weerd uit hoe belangrijk het is te weten hoe kinderen in het verkeer reageren. Veilige routes dragen eraan bij dat kinderen vaker zelfstandig lopend of op de fiets naar bijvoorbeeld school kunnen gaan. Zo krijgen ze al jong ervaring in het verkeer en komen kinderen op een natuurlijke manier dagelijks gezond in beweging. Na de inleiding van de wethouder volgt een compilatie van de film en worden de leerlingen even in het zonnetje gezet.

Rijscholen

De gemeente heeft diverse rijscholen in Ede benaderd met de vraag of zij interesse hebben in de verkeersdvd. Het idee hierachter is dat veel jonge bestuurders niet weten hoe kinderen in het verkeer reageren. Als zij al in een vroeg stadium worden gewezen op de gevaren, voorkomt dit verrassingen als ze straks alleen de weg op gaan. Veel rijscholen reageren positief op het voorstel en gaan de dvd gebruiken bij hun theorielessen.

Veilige verkeerssituatie

De verkeersdvd past perfect binnen de thema's; groen, gezond en actief waar de gemeente Ede zich mee profileert. De gemeente probeert door verschillende maatregelen het verkeer voor kinderen zo veilig mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de aanwijzing van de omgeving van scholen als schoolzone met een snelheidsbeperking, het instellen van 30-kilometergebieden in woonwijken en het aanleggen van veilige fietsroutes en drempels in wegen. Naast deze maatregelen is het bewust worden van je houding in het verkeer en je medeweggebruikers net zo belangrijk. Dit laatste is waar de verkeersdvd over gaat, inzicht krijgen in hoe kinderen denken en reageren en hoe je daar als automobilist rekening mee kunt houden.