Provincie Overijssel

Provincie informeert ondernemers over Natuurbeschermingswet

22 november 2010

De provincie Overijssel organiseert op woensdag 24 november een informatiebijeenkomst over de Natuurbeschermingswet voor adviseurs van agrarische ondernemers.

De afhandeling van vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet lag vorig jaar en een deel van dit jaar stil omdat er geen beleidsregels meer waren waar de aanvragen aan getoetst konden worden. Daardoor kon niet vastgesteld worden of een bedrijf of activiteit al dan niet leidt tot een verslechtering van de milieusituatie van natuurgebieden die gevoelig zijn voor ammoniak. Sinds april van dit jaar heeft de provincie een beleidskader stikstof, waarin is vastgelegd hoeveel stikstof bedrijven in de omgeving van natuurgebieden mogen uitstoten. Uitgangspunt daarbij is dat de totale stikstofbelasting door de veehouderij geleidelijk minder wordt.

Verder is begin dit jaar de Crisis- en Herstelwet van kracht geworden, waardoor in een aantal gevallen bestaande activiteiten van boeren niet langer vergunningplichtig zijn.

Sinds de inwerkingtreding van het provinciale beleidskader stikstof hebben meer dan 120 agrarische ondernemers de afgelopen maanden (advies)aanvragen bij de provincie ingediend. Voor een zesde van de bedrijven bleek het na beoordeling van de aanvraag niet langer nodig een vergunning aan te vragen, als gevolg van de nieuwe Crisis- en Herstelwet. Het grootste deel, 74 aanvragen, zijn nog in behandeling. Er zijn twee vergunningen definitief verleend en elf zijn in concept gereed. In drie gevallen bleek de aanvrager niet vergunningplichtig te zijn.

Tien procent van de aanvragen (11 aanvragen) kon niet in behandeling worden genomen omdat de stukken niet compleet waren, ook niet nadat de provincie herhaaldelijk gevraagd had de ontbrekende gegevens aan te vullen. "De regels zijn erg ingewikkeld voor ondernemers en hun adviseurs" aldus gedeputeerde Piet Jansen. "We merken dat aan de aanvragen die worden ingediend en de vragen die bij ons binnenkomen. Daarom hebben we alle adviseurs uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om hen bij te praten over de stand van zaken. Ook willen we uitleggen waarom het belangrijk is bepaalde informatie met de aanvraag mee te sturen voordat we die in behandeling kunnen nemen."

De provincie hoopt dat de bijeenkomst leidt tot complete en beter onderbouwde aanvragen, waardoor de afhandeling ervan sneller kan verlopen. In december zal een vergelijkbare bijeenkomst worden georganiseerd voor medewerkers van gemeenten, omdat ook zij regelmatig vragen hebben over de Natuurbeschermingswet.