Gemeente Bergambacht


Groot draagvlak voor nieuwe impuls winkelgebied en woonomgeving Hoofdstraat
---

Bergambacht, 23 november 2010

De raad van Bergambacht nam in de structuurvisie op dat in het winkelgebied extra parkeerplaatsen moesten worden aangelegd in de Hoofdstraat en omgeving. Enerzijds voor de bewoners en anderzijds voor het winkelend publiek. Samen met woningstichting QuaWonen werd een plan bedacht waarbij QuaWonen 39 nieuwe huurappartementen gaat bouwen en de gemeente een parkeergarage in het gebouw laat opnemen met 55 parkeerplaatsen. Rondom het nieuwe gebouw kunnen nog circa 70 parkeerplaatsen door de gemeente worden aangelegd.

De gemeente neemt de investeringskosten van de bouw en de aanleg van de infrastructuur voor haar rekening. Daarnaast zullen er ook jaarlijkse exploitatielasten voor de parkeergarage ontstaan en wordt er onder het motto schoon, heel en veilig geïnvesteerd in het straatbeeld. Deze kosten nemen de winkels en bedrijven in het gebied op zich. Om dat te kunnen doen wordt gebruik gemaakt van de Experimentenwet Bedrijven Investeringszones. Deze wet maakt het mogelijk binnen een deelgebied van een gemeente iedere eigenaar of gebruiker van een pand dat geen woning is, via een afzonderlijke belastingaanslag, te laten meebetalen aan de activiteiten die de ondernemingsvereniging in dat gebied wil ondernemen. De gemeente heft deze belasting, de BIZ-heffing, en geeft die in de vorm van subsidie weer terug aan een nieuwe, door de ondernemers opgerichte stichting.

Om de belastingaanslag te kunnen opleggen heeft de gemeente de verordening Bedrijven Investeringszone (BIZ) vastgesteld. Voordat die in werking kon treden moest er nog een draagvlakmeting plaatsvinden onder degenen die in aanmerking komen voor de extra belastingheffing. Uit deze meting bleek een opkomstpercentage van 100 % en 92% van de uitgebrachte stemmen stemde voor invoering van de belastingverordening. Met deze grote eensgezindheid wordt voldaan aan de eisen uit de Experimentenwet BI-zones en kan de verordening in werking treden.

De Kamer van Koophandel heeft bij de totstandkoming van deze nog weinig gebruikte bijzondere regeling met haar kennis, als onafhankelijke partij een grote rol gespeeld. In de wijde omgeving is Bergambacht namelijk de eerste gemeente waar deze regeling tot stand is gekomen. De regeling biedt enorme voordelen voor een goed en aantrekkelijk centrumgebied en benadrukt de eenheid tussen de verschillende partijen. Daarnaast is het bestuur van mening dat de lasten van de inspanningen en activiteiten door alle ondernemers gezamenlijk behoren te worden gedragen. Met deze regeling is dit gegarandeerd.

De planning is dat alle officiële procedures rond de bouw in 2011 afgerond kunnen worden en dat in 2012 gestart kan worden met bouwen.


---