Gemeente Lingewaard


Informatieavond herijking en bezuiniging subsidies goed bezocht

Maandagavond 22 november kwamen in de Valom te Huissen ruim 130 vertegenwoordigers van Lingewaardse verenigingen en instellingen bij elkaar. Wethouder Frings presenteerde hier de nieuwe uitgangspunten die de gemeente vanaf 2012 wil gaan hanteren voor het verstrekken van subsidies aan verenigingen en instellingen. In december worden de uitgangspunten voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vorig jaar kwamen de verenigingen en instellingen al bijeen om mee te denken over hoe hun activiteiten pasten binnen de verschillende prestatievelden van de wmo: de eerste stappen op het gebied van het herijken van de subsidies. Inmiddels dwingt de financiële situatie van de gemeente om naast de herijking van de subsidies, ook te bezuinigen. Deze twee wijzigingen het herijken en de bezuinigingen zijn beide verwerkt in de uitgangspunten.

Wat zijn de uitgangspunten van het nieuwe subsidiebeleid? Hieronder staan de uitgangspunten op hoofdlijnen voor het nieuwe subsidiebeleid op een rij.
Bij subsidieaanvragen tot 1.000,- geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er is jaarlijks 10.000,- euro beschikbaar en op = op. De nu nog - verschillende grondslagen voor prestatiesubsidies, worden gelijkgetrokken. Hierbij gaat het ondermeer om de grondslagen voor prestatiesubsidies van sport- en jeugdverenigingen, toneel-, ballet-, muziek- en zangverenigingen.
Prestatiesubsidies van verenigingen en instellingen met een eigen kantine worden verlaagd.
Subsidie ter compensatie van huurkosten van een binnensportaccommodatie wordt op een andere manier geregeld. Instellingen/verenigingen krijgen zelf geen subsidie meer, maar een deel van de kosten van de zaalhuur worden verwerkt in de exploitatiebijdragen.
Bijdragen aan speeltuinverenigingen worden gebaseerd op het speelruimteplan en zij ontvangen een subsidie als bovenwijkse voorziening. De bedragen per jeugdlid vervallen. Subsidies voor grote instellingen (zoals bijvoorbeeld bibliotheken en dorpshuizen) worden gebaseerd op prestatieafspraken. Er blijft een bedrag beschikbaar voor gemeentelijke bijdrage aan (nieuwe) activiteiten die een concrete bijdrage leveren aan wmo-doelstellingen, maar die buiten de overige uitgangspunten vallen. Er komt voor iedere categorie een subsidieplafond (maximumbedrag). Vanaf dan geldt: op=op.
Een overgangsregeling ondersteunt organisaties bij de ombuiging naar eigen (financieel) beleid
Het aanvragen van subsidies wordt makkelijker, subsidie wordt bovendien toegekend voor meerdere jaren.

Concrete gevolgen
De concrete gevolgen van de bezuinigingen en herijking konden tijdens de avond nog niet inzichtelijk worden gemaakt. Aankomend jaar wordt namelijk gebruikt om met verenigingen en instellingen in gesprek te gaan over hun individuele situatie. Op basis van deze gesprekken wordt er voor iedere vereniging en instelling in 2012 een passende subsidie verstrekt op basis van de nieuwe regels.

Hoe gaat het verder?
Nu de verenigingen en instellingen zijn geïnformeerd, wordt de uitgangspuntennotitie besproken tijdens de politieke avond op donderdag 2 december a.s. Deze avond is voor iedereen toegankelijk, dus als u geïnteresseerd bent, bent u van harte welkom. Op 16 december a.s. besluit de gemeenteraad definitief over de nieuwe uitgangspunten. Als zij akkoord gaan, kunnen deze dus vanaf 2011 verder worden uitgewerkt per vereniging. Hierbij geldt vanzelfsprekend een redelijke termijn van aankondiging en is er de mogelijkheid voor instellingen en verenigingen om bezwaar te maken. Vanaf 2012 wordt dan definitief gewerkt met de nieuwe regels.

Vragen?
Hebt u na het lezen nog vragen over de herijking en/of de bezuiniging op subsidies? Neemt u dan contact op met de heer Barry Leenders: b.leenders@lingewaard.nl of via (026) 326 01 11.

download Herijking subsidies uitgangspuntennotitie

Herijking

(Geplaatst: 24 november 2010)