Gemeente Sneek


BIZ in Sneek gaat door!

In de afgelopen maanden is de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ) druk doende geweest met het opzetten van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) in het centrum van Sneek. Een BIZ is een gebied waarbinnen ondernemers investeren in activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of een ander (mede) publiek belang in de openbare ruimte. Door de oprichting van een BIZ kunnen de kosten van de investeringen verdeeld worden over alle ondernemers. Een BIZ is dus een instrument vóór en dóór ondernemers.

Het college B&W en de gemeenteraad van de gemeente Sneek hebben het initiatief van harte ondersteund. Beide zijn van mening dat met de invoering van deze BIZ een extra impuls gegeven wordt aan de economische vitaliteit van de binnenstad en de kwaliteit naar een hoger niveau worden gebracht en gehouden. De raad heeft dit bevestigd door op 19 oktober jongstleden te besluiten de Verordening BI-zone Binnenstad Sneek vast te stellen.

De invoering van de BIZ kon alleen plaats vinden als er onder de ondernemers voldoende draagvlak was. Dit betekent dat alle ondernemers in de binnenstad van Sneek een stembiljet hebben ontvangen om mee te stemmen. Van 9 november jl. tot maandag 22 november 12.00 uur kon er gestemd worden. Na telling door een notaris bleek uit de stemming dat er voldoende draagvlak is om de BIZ in Sneek in te voeren. De uitvoering van de BIZ wordt verzorgd door de Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Sneek.

Sneek is de eerste binnenstad in Fryslân waar de BIZ wordt ingevoerd. Naar verwachting zullen in fusiegemeente Súdwest Fryslân straks drie BI-zones zijn. In Bolsward wordt inmiddels ook een draagvlakmeting georganiseerd voor een tweetal BI-zones.