Gemeente Zwolle

Zwolse bijzondere bomen in kaart gebracht

Wie wil weten of die prachtige boom op het Van Nahuysplein een monumentale boom is, of waarom een boom een herinneringsboom is, kan vanaf nu op de website van de gemeente de gegevens van Zwolse bijzondere bomen bekijken. Op deze site kan iedereen zien welke gemeentelijke bomen in de straat bijzonder zijn, welke leeftijd ze hebben en welke soort het is.

Bomen zijn de dragers van de Zwolse groene stad. Veel bijzondere bomen sieren Zwolle en omgeving en herbergen bovendien een stuk van de stadsgeschiedenis.

De Zwolse bijzondere bomen bestaan uit monumentale bomen, waardevolle bomen en herinneringsbomen. Monumentale bomen zijn bomen die ouder zijn dan tachtig jaar, waardevolle bomen zijn tussen vijftig en tachtig jaar oud en herinneringsbomen zijn bomen die zijn geplant ter nagedachtenis van een speciale gebeurtenis.

Op deze website staan op dit moment 1565 monumentale bomen, 3795 waardevolle bomen en 110 herinneringsbomen.

Juridische bescherming

De gemeente Zwolle onderhoudt en beschermt de bijzondere bomen zorgvuldig. De bijzondere status geeft aan dat er zwaar wegende belangen moeten zijn om deze bomen te mogen kappen.

Om een overzicht te hebben van welke bomen juridisch worden beschermd, heeft de gemeente deze bomen in kaart gebracht. Deze kaart is, samen met de bijzondere bomenlijst, toegankelijk voor alle bewoners en bedrijven in Zwolle via de gemeentelijke website.

Volgend jaar gaat de gemeente ook de particuliere bijzondere bomen in het buitengebied kaart brengen.

* De kaart is elders op deze website te raadplegen

gemeenteraad

gemeenteraad

kavels energieweg