Universiteit van Tilburg

Persbericht 24 november 2010

Eredoctoraat voor Al Gore

Op dinsdag 23 november 2010 heeft de Universiteit van Tilburg een eredoctoraat verleend aan Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten. Al Gore kreeg het eredoctoraat ter gelegenheid van de 83e Dies Natalis, de verjaardag van de Tilburgse universiteit. In deze academische plechtigheid werd tevens het Tilburg Sustainability Center officieel geopend.

Eredoctor Al Gore, geflankeerd door prof. dr. Aart de Zeeuw (l) en rector magnificus prof. dr. Philip Eijlander (r). (Foto: Ton Toemen Fotografie)

Al Gore ontving een eredoctoraat vanwege zijn verdienste om duurzame ontwikkeling en het klimaatprobleem op de maatschappelijke agenda te krijgen. In een vlammend betoog laakte hij klimaatsceptici, die twijfels zaaien over de vraag of wereldwijde klimaatveranderingen het gevolg zijn van menselijk gedrag. Gore vergeleek hen met de acteurs die ooit verkleed als arts in TV-commercials beweerden dat wetenschappelijk helemaal niet vaststond dat roken ongezond was. Misdadig gedrag, vindt Al Gore, die mensen bewust wil maken van het belang van duurzame ontwikkeling. Hij is hoopvol over de mogelijkheden om het tij te keren en om schadelijk gedrag, zoals CO2 uitstoot, te verminderen. 'Groen denken' is de uitdaging en de noodzaak voor bedrijven en landen die economisch succesvol willen blijven.

Tilburg Sustainability Center
Op 23 november werd ook het Tilburg Sustainability Center (TSC) van de Universiteit van Tilburg officieel geopend. Het TSC is opgericht om het onderzoek naar duurzaamheid te bundelen en versterken. Het TSC werkt op het snijvlak van economie, ethiek en recht aan onderwerpen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame ontwikkeling, duurzaam beleggen, milieu-economie en klimaatverandering. Het TSC wil ook het maatschappelijk debat en de bewustwording van de betekenis van duurzaamheid bevorderen.