Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Euro NCAP: Meerderheid auto's haalt vijf sterren

Den Haag, 24 november 2010

Van de dertien geteste modellen behaalden negen voertuigen de maximale vijf sterren in de Euro NCAP. Drie modellen kregen vier sterren, de Nissan Micra, die door het ontbreken van een gordelverklikker een vijfde ster misliep, de Volkswagen Amarok en de Jaguar XF. De Chinese Landwind CV9 presteerde het minst. Deze haalde twee sterren. Dat blijkt uit de recente botsproeven die Euro NCAP heeft uitgevoerd.

Verder blijkt uit de botsproeven dat de bescherming tegen whiplash is verbeterd, maar nog wel beter kan. Overigens blijkt de prijs niet van invloed op de kwaliteit van de whiplashbescherming. Zo zijn er inmiddels dure modellen die niet goed scoren bij whiplashbescherming en goedkope modellen die dat wel doen. De ANWB adviseert voor duidelijkheid over de kwaliteit de Euro NCAP-resultaten te raadplegen. Bijna alle voertuigen scoren over het algemeen goed op de veiligheid voor inzittenden.

Hoewel de Landwind achterblijft bij de nieuwe auto's op de Europese markt. De auto voldoet daarmee aan de wettelijke Europese eisen en is vergelijkbaar met een 10 jaar oude auto. Ten opzichte van voorgaande modellen ziet ANWB een stijgende lijn.

Euro NCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.

De ANWB, een vereniging met 3,9 miljoen leden, vindt verkeersveiligheid erg belangrijk en heeft ruim twintig jaar ervaring met het uitvoeren van crashtesten bij auto's. De ervaring leert dat het uitvoeren van crashtesten leidt tot een hogere veiligheid bij de auto's, de inzittenden en overige verkeersdeelnemers.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB