Technische Universiteit Delft

Freek Beekman meest ondernemende wetenschapper TU Delft

Prof.dr. Freek Beekman is op dinsdag 23 november 2010 uitgeroepen tot de meest ondernemende wetenschapper van de TU Delft. Beekman doet onderzoek naar instrumenten voor medische research en diagnostiek en zorgt ervoor dat ze ook op de markt komen. Dr. Dap Hartmann werd bij dezelfde bijeenkomst bekroond als belangrijkste motivator voor ondernemende studenten. De prijsuitreiking werd georganiseerd door YES!Delft en het Valorisation Centre van de TU Delft.

Entrepreneurial Scientist Award

De Entrepreneurial Scientist Award beloont de wetenschapper die vanuit zijn eigen vakgebied daadwerkelijk kennis naar de markt brengt via spin-off's of door incorporatie bij het bedrijfsleven. De prijs en de daaraan verbonden valorisatiebonus van ¤25.0000, werd door de jury unaniem gegund aan prof. Beekman van de Afdeling Radiation, Radionuclides and Reactors.

Freek Beekman heeft een sterke focus op onderzoek naar en ontwikkeling van instrumentatie voor de medische research en diagnostiek. Met zijn scan kunnen veel scherpere beelden gemaakt worden van wat er in het lichaam gebeurd, bijvoorbeeld van wat medicijnen doen. Op basis van zijn onderzoek zijn tientallen patenten aangevraagd. Daarvan zijn er acht vercommercialiseerd. Voor een groot deel worden ze toegepast binnen de succesvolle spin-off MILabs, dat internationaal actief is. Freek is naast een enthousiast wetenschapper ook CEO van MILabs. Hij werkt nauw samen met verschillende bedrijven in binnen- en buitenland.

De jury prees de manier waarop Beekman zijn kennis daadwerkelijk naar de markt brengt, waar het bijdraagt aan de ontwikkeling van betere diagnostiek. Hij toont zich bovendien een goede leider, zei de jury, die zijn eigen zwaktes kent.

In zijn reactie zei Beekman dat hij, als hij op weg is naar MILabs, het gevoel heeft dat hij op sabatical gaat en dat hij dat ook heeft als hij naar de TU Delft gaat.

Entrepreneurial Motivator Award

Entrepreneurial Motivator Award is bedoeld voor de wetenschapper die studenten en collega's stimuleert om te gaan ondernemen en een ondernemende houding mogelijk maakt, bijvoorbeeld door het initiëren van ondernemerschapsvakken of door het beschikbaar stellen van kennis en netwerk. Dr. Dap Hartmann past het meest in dat profiel, vond de jury, die hem de prijs en een valorisatiebonus van ¤15.000 toekende.

'Dap Hartmann draait het om', zei de jury in haar motivatie, 'hij zoekt een markt bij een technologie die aan de TU Delft is ontwikkeld. Meestal gebeurt het andersom.' De jury prees verder zijn enorme drive en de manier waarop hij de valorisatie samenbrengt met onderwijs.

Meest ondernemende wetenschapper Nederland
De Delft Entrepreneurial Scientist Award is een initiatief van prof.ir. Adriaan Beukers, hoogleraar bij de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Adriaan Beukers is in 2006 uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland en zet zich actief in om ook binnen de TU Delft kennisvalorisatie en ondernemerschap op de kaart te zetten.

De jury

Voor dit evenement had de organisatie een jury samengesteld met een sterke link tussen technologie en ondernemerschap. De jury bestond uit Magda Veenendaal (zelfstandig ondernemer bij Engaging Leadership), Marike van Lier Lels (beroepscommissaris), Geert Woerlee (serial entrepreneur), Guus Verhees (fondsmanager Dutch Greentech Fund), Jan Karel Mak (directeur Deerns raadgevende ingenieurs), Paul Althuis (directeur Valorisation Centre) onder leiding van Karel Luyben (Rector Magnificus van de TU Delft).

Meer informatie:
Meer informatie over de award: www.yesdelft.nl/desa.Technische Universiteit Delft