Gemeente Breda

Stadionomgevingsverbod voor ordeverstoorders bij wedstrijden NAC Breda

De burgemeester kan mensen die bij een voetbalwedstrijd van NAC Breda in of rond het Rat Verlegh Stadion de openbare orde verstoren een stadionomgevingsverbod opleggen.

Dit verbod geldt voor alle voetbalwedstrijden van NAC Breda/KNVB waarbij een betaald voetbalclub is betrokken.

Wie zoân verbod krijgt, mag zich gedurende een bepaalde periode op wedstrijddagen niet ophouden in de omgeving van het Rat Verlegh Stadion vanaf vier uur vóór het vastgestelde aanvangstijdstip tot vier uur na afloop van de voetbalwedstrijd.

Veel bezoekers genieten van de voetbalwedstrijden van NAC Breda. Helaas grijpen sommige bezoekers deze wedstrijden aan om de orde te verstoren door de confrontatie aan te gaan met supporters van de bezoekende club en/of met de politie. Zij plegen daarbij geweldsdelicten en brengen grote schade aan in en rondom het stadion. De burgemeester kan deze mensen nu op grond van artikel 2.2b.6 van de APV Breda 2004 een stadionomgevingsverbod opleggen.
De burgemeester heeft voor de duidelijkheid in een beleidsregel vastgelegd wanneer hij dit doet. Wie al een stadionverbod heeft gekregen voor het verstoren van de openbare orde in of rondom het stadion, kan ook een stadionomgevingsverbod krijgen.

De duur van een stadionomgevingsverbod is afhankelijk van de ernst van de gepleegde ordeverstoring en varieert van 9 tot maximaal 24 maanden. De burgemeester bepaalt de duur en het gebied waarvoor een stadionomgevingsverbod geldt. Dit geldt altijd voor het gebied dat wordt omsloten door de parallelweg Lunetstraat (vanaf hoek Spinveld) en de Valveeken voor zover deze parallel loopt met de Lunetstraat, de spoorlijn Breda â Breda Prinsenbeek en de Westerparklaan met de daarbij behorende bermen. Als daar reden voor is, kan de burgemeester daar ook het bedrijventerrein Steenakker bij betrekken. Wie een stadionomgevingsverbod overtreedt, is strafbaar op basis van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht en kan een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete krijgen.

Het stadionomgevingsverbod is vastgelegd in een beleidsregel genaamd âStadionomgevingsverboden Breda 2010â. Deze beleidsregel ligt van 24 november tot 5 januari 2011 voor iedereen ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting in het Stadskantoor aan Claudius Prinsenlaan 10 in Breda.
Breda, 24 november