Politie Hollands Midden

Katwijk - Inbraak Katwijk

Katwijk, 24-11-2010 o Op dinsdag 23 november hebben drie bewoners aangifte gedaan van woninginbraak.

In twee woningen kwamen inbrekers binnen door gaatjes te boren. Het gaat om een woning aan de Zeewinde en een woning aan de Graslelie. In de eerste woning werd tussen dinsdag 23 november 20.30 uur en woensdag 24 november 04.00 uur ingebroken. De bewoners ontdekten de inbraak s ochtends vroeg. Onder het slot van een raam was een gat geboord en zo wisten de inbrekers het raam open te maken en binnen te komen. Er werden laptops uit de woning gestolen.

In een woning aan de Graslelie werd tussen dinsdag 23 november 23.45 uur en woensdag 24 november 05.45 uur ingebroken. Ook hier werden er gaatjes geboord waardoor de inbrekers zich toegang konden verschaffen tot de woning. De inbrekers namen laptops mee.

Een derde bewoner deed aangifte van poging inbraak. Een getuige zag dat een man probeerde in te breken in een woning aan de Hoorneslaan. De politie werd gewaarschuwd en zij kon twee mannen aanhouden.

Donkere dagen De dagen worden korter. Als het hele huis s avonds in het donker is gehuld, is het duidelijk dat de bewoners niet thuis zijn. Inbrekers voelen zich veiliger in het donker, want ze kunnen ongezien een woning in de gaten houden en benaderen. Dit draagt eraan bij, dat er ieder najaar een piek is in het aantal woninginbraken. De piek zet zich vaak door in de winter, om vervolgens in het voorjaar te dalen.

De impact van een inbraak op slachtoffers is enorm. Niet alleen is er materiële schade, maar ook zijn mensen vaak het gevoel van veiligheid in huis kwijt en zijn ze aangeslagen omdat goederen met een emotionele waarde zijn weggenomen. De politie zal er daarom alles aan doen om inbraken te voorkomen en daders op te sporen, bijvoorbeeld door meer te surveilleren en extra rechercheurs in te zetten. Daarbij kan de politie niet buiten de hulp van bewoners. De sleutelwoorden hiervoor zijn beveiligen, waarnemen en bellen'.

Preventietips: zorg voor zicht en licht Veel inbraken vinden plaats door insluiping. Deze vorm van woninginbraak, waarbij dus niets wordt opengebroken, is het meest eenvoudig te voorkomen. Maar ook voor andere vormen van inbraak kunt u preventieve maatregelen nemen. Een aantal tips: Sluit ramen en deuren af, ook al gaat u maar even van huis of naar zolder. Dieven hebben maar enkele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk. Maak goed gebruik van verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een geheel donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Een goede tip is dan ook om tijdschakelaars op uw lampen te zetten en ze zodanig in te stellen dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Met het gebruik van energiezuinige buitenlampen spaart u het milieu en zijn de kosten gering.

1-1-2, daar pak je ook woninginbrekers mee Buurtbewoners kennen hun wijk en kunnen dus onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er naast goede verlichting ook voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Let zelf ook op verdachte personen in uw buurt en bel altijd de politie via 1-1-2 in gevallen van onraad. Let erop hoe de inbreker eruitziet en in welke richting hij is vertrokken, zodat u dat aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoersmiddel. Uw oplettendheid kan uw eigen veiligheid vergroten en biedt de politie de kans om inbrekers op te pakken.

Meer informatie en tips Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen is te vinden op de officiële internetsite: www.politiekeurmerk.nl. In woningen die beveiligd zijn met dit keurmerk, is 90 procent minder kans op inbraak.