Ministerie van Defensie


Hr. Ms. Amsterdam stopt wederom piraten

24 november 2010, 11.38 uur

Hr. Ms. Amsterdam heeft gisterenavond voor de vijfde keer in korte tijd succesvol opgetreden tegen piraten. Dit keer ging het om 7 mannen in een skiff met 2 grote 60 pk motoren, ladders en vaten brandstof. Een speciale eenheid van het korps mariniers voerde de snelle actie in het donker uit. De teller van de Amsterdam staat nu op 44 ontwapende zeerovers en hun aanvalsschepen.

De boordhelikopter van het marineschip ontdekte de skiff voor de kust van Somalië. Toen de vermoedelijke piraten de helikopter in de gaten kregen, vluchtten ze naar het strand. De skiff bleef vervolgens onder constante waarneming van het Fast Combat Support Ship.

Gericht vuur

De sfiff vluchtte naar het strand, maar bleef onder continue waarneming van Hr. Ms. Amsterdam. Foto: ministerie van DefensieFoto: ministerie van Defensie

Na zonsondergang vertrok het bootje opnieuw naar zee. Hierop kwamen 2 RHIB's, snelle motorboten, met mariniers en de Amsterdam in actie. Lichtkogels werden afgevuurd om de verdachten tot stoppen te dwingen, maar ze gingen er vandoor. Daarna is met hoge snelheid de achtervolging is ingezet. Nadat de piraten de diverse stoptekens en waarschuwingsschoten bleven negeren is er gericht gevuurd op de motoren van de skiff. Daarop gaven de zeerovers zich over en zijn ze aanboord genomen van de Amsterdam die nu 20 vermoedelijke piraten aan boord heeft.

Aangehouden

Met deze actie heeft Hr. Ms. Amsterdam nu 20 vermoedelijke piraten aan boord. De 13 vermoedelijke piraten die afgelopen vrijdag werden aangepakt, zijn in opdracht van de officier van justitie van het Landelijk Parket Rotterdam aangehouden. Deze groep wordt ondermeer verdacht van betrokkenheid bij de kaping van het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil en de ontvoering van twee Zuid-Afrikaanse staatsburgers op 7 november. Er wordt door de marechaussee onderzocht of de 7 piraten deel uitmaken van dezelfde groep als de 13 mannnen die vorige week zijn opgepakt. Rechercheurs van de marechaussee reizen vandaag af naar de Hr. Ms. Amsterdam voor nader onderzoek.

Choizil

Het zeilschip Choizil werd ruim 3 weken geleden voor de kust van Tanzania gekaapt. Eenheden van EU-missie Atalanta, waaronder Hr. Ms. Amsterdam, hebben het zeilschip ontzet. De Amsterdam heeft de Zuid-Afrikaanse schipper overgedragen aan de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Diverse gesprekken met hem leveren veel informatie op over de groep piraten die verantwoordelijk is voor deze kaping. Via het ministerie van Buitenlandse zaken is contact gelegd met de betrokken autoriteiten over vervolgstappen.

Achtergrondinformatie

* Hr. Ms. Amsterdam schakelt opnieuw piraten uit * Mariniers onderscheppen piraten