GroenLinks
Afschaffen strippenkaart in Friesland onverantwoord

Woensdag 24 november 2010, 12:57u - Ineke van Gent
* ov

* ov-chipkaart

GroenLinks vindt het onverantwoord om de strippenkaart in Friesland nog voor de kerst af te schaffen en de OV-chipkaart te verplichten. Tweede Kamerlid Ineke van Gent begrijpt niet waarom minister Schultz van Haegen opeens zo'n haast heeft. "Haar voorganger Eurlings was zo verstandig om de strippenkaart in Oost Nederland voorlopig te behouden, omdat er teveel problemen waren. In Friesland is de situatie absoluut niet beter."

GroenLinks wijst op de hoge percentages foute `uitcheckers' in Friesland: bij Connexxion 3,15% en bij Qbuzz zelfs 4%. "Hoger dan waar dan ook in Nederland. Niet echt een goed gesternte om de strippenkaart dus maar af te schaffen", constateert Van Gent.

De OV-chipkaart kan bovendien nog niet gebruikt worden op regionale spoorlijnen van Arriva in Friesland. En omdat buurprovincie Groningen nog niet zo ver is, komen reizigers tussen die provincies in de problemen. "Dat gaat tot gehannes met twee systemen leiden. Daar moet je de reizigers niet mee opzadelen", aldus Van Gent.

GroenLinks wil dat de commissie Meijdam eerst haar werk doet en advies uitbrengt, voordat de strippenkaart waar dan ook wordt afgeschaft. Deze commissie gaat voorstellen doen om de OV-chipkaart klantvriendelijker te maken. Het verzoek van GroenLinks en SP voor een spoedoverleg werd vandaag niet gesteund door andere fracties. Daarom vindt er deze week een schriftelijk overleg met de minister plaats, mogelijk gevolgd door een (mondeling) spoed overleg.