Woningcorporatie Ymere

Uniek in Amsterdam: eerste studentencomplex voor mboers

24-11-2010

Het studentencomplex komt in het gebouw De Tribune in de nieuwe woonwijk Laan van Spartaan in Amsterdam-West. In maart 2011 ontvangen de eerste studenten de sleutel voor hun nieuwe woning.

Op 23 november hebben Rosalie de Boer, portefeuillemanager Student & Wonen van Ymere en bestuurder Gerrit Vreugdenhil van het ROC van Amsterdam (ROCvA) een samenwerkings-overeenkomst ondertekend voor de realisatie van het eerste studentencomplex voor mbo-studenten in Amsterdam.

Het studentencomplex komt in het gebouw De Tribune in de nieuwe woonwijk Laan van Spartaan in Amsterdam-West. In maart 2011 ontvangen de eerste studenten de sleutel voor hun nieuwe woning.

Studeren en wonen in hetzelfde gebied
Het gloednieuwe studentenhuis krijgt in totaal 67 zelfstandige woningen. De woningen zijn bestemd voor mbo-studenten van 18 jaar en ouder die een opleiding volgen bij het ROCvA in Amsterdam-West. Het ROC van Amsterdam bouwt een nieuwe leslocatie op Laan van Spartaan, die in 2012 gereed zal zijn.

Mbo-studenten uit Amsterdam of elders kunnen straks niet alleen een opleiding volgen in een splinternieuw gebouw, maar in hetzelfde gebied ook een studentenkamer huren. Dit is uniek in Amsterdam. Voor hbo- en wo-studenten worden regelmatig studentenwoningen ontwikkeld.

Dit is het eerst complex voor mbo-studenten waar zij zelfstandig kunnen wonen in de buurt van hun opleiding. Afgelopen zaterdag was er een open huis voor de ROCvA-studenten. Zij waren erg enthousiast over hun toekomstige woning.

Studentenbeheer en campuscontract
De studenten krijgen zelf een actieve rol in het beheer van het studentenhuis. Samen met professionele complexbeheerder worden ze verantwoordelijk voor het in stand houden en bevorderen van een prettig leefklimaat in het huis. Uit ervaring weet Ymere dat deze beheerstructuur zorgt voor meer betrokkenheid van studenten bij hun leefomgeving. Ook komen de bewoners meer met elkaar in contact, wat de sociale cohesie in het complex bevordert.

Ymere sluit met de studenten een campuscontract af. Dat betekent dat ze na het einde van hun studie binnen 6 maanden de woning moeten verlaten. De woning komt dan weer beschikbaar voor een andere student van het ROCvA.

Nieuwe woonwijk Laan van Spartaan
In het gebouw De Tribune op Laan van Spartaan komen naast studentenwoningen ook zorgwoningen en een klim- en bergsportcentrum van Mountain Network.

In het gebied komen verder 1100 koop- en huurwoningen, een nieuwe sporthal en een vestiging van Circus Elleboog. Laan van Spartaan wordt ontwikkeld door VOF De Stadstuinen, een samenwerking tussen Ymere en Bouwfonds Ontwikkeling.