Gemeente Den Helder

Uitreiking eerste Helderse Jeugdlintjes 2010-11-22

Op dinsdag 23 november reikt burgemeester Koen Schuiling, ter gelegenheid van de Dag voor de Rechten van het Kind, voor de eerste keer Jeugdlintjes uit aan Helderse jongeren. De zes lintjes zijn een blijk van waardering voor de inzet van de jongeren die allen iets bijzonders doen of hebben gedaan. Iets waar andere mensen trots op zijn en waar jong en oud een voorbeeld aan kan nemen. Soms is dat een heldendaad, bijvoorbeeld wanneer jongeren in geval van nood snel handelen en een leven redden. Soms zijn het bijzondere activiteiten of uitzonderlijke keuzes.

De gemeenteraad heeft vorig jaar, op aangeven van de ChristenUnie, besloten tot het instellen van een speciaal lintje voor de Helderse jeugd De campagne voor het aanmelden van kandidaten heeft in totaal zeven nominaties opgeleverd. De jury van de Helderse Jeugdlintjes, bestaande uit Wiltrude Turnhout-van den Bosch (wethouder Jeugd), Willem Koning (raadslid ChristenUnie), Wietske Wijnants (directeur Meerwerf basisschool Thorbecke) en Jorina Baars (wereldkampioen Kickboksen en Jutter van het Jaar 2009) heeft de voordrachten beoordeeld. Één voorstel viel af omdat het niet voldeed aan de criteria. De voorstellen voor de overige zes kandidaten zijn allemaal gehonoreerd.

De Jeugdlintjes 2010 gaan naar:

Meintje Koopmans (13 jaar)
Meintje is een heel behulpzaam type. Zij verricht al een aantal jaren vrijwilligerswerk als assistent van judoleraar Rens Dekker. Met veel plezier en enthousiasme helpt ze bij de judolessen. Ze is altijd op tijd aanwezig om te zorgen dat alles in orde is voor de lessen en na afloop van het sporten zorgt ze dat iedereen `opgelijnd' staat om te groeten. Ook is te altijd bereid te assisteren bij toernooien. Ze knoopt de rode en witte banden bij de deelnemers om of zit aan de jurytafel om tijd en score bij te houden. Maar wat Meintje echt speciaal maakt is Meintje haar karakter. Samen met haar tweelingzusje Amber neemt ze deel aan vele judowedstrijden. Amber valt vaak in de prijzen, Meintje vaak net niet. Maar ondanks dat blijft ze haar mede-judoka's van de club aanmoedigen en is ze oprecht blij met hun successen.
De jury: "Wat bijzonder dat Meintje al een paar jaar vrijwilligerswerk verricht en zich zo inzet voor de judosport. Wij zijn trots op haar".

Patrick Zijlmans (12 jaar)
Tijdens een vakantie met zijn opa en oma en nog drie andere neefjes en nichtjes in Saarbrucken wordt oma, na het drinken van een glas sojamelk, niet goed. Op dat moment is opa met de twee jongste kleinkinderen naar een Dinosaurussenmuseum. Patrick aarzelde geen moment en rende naar de receptie van het vakantiepark en vertelde wat er aan de hand was. De ambulance was snel ter plekke en paste direct hartmassage toe. Oma bleek een anafylactische shock te hebben, een zeer heftige allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Patrick's snelle optreden heeft het leven van zijn oma gered. Toen opa terugkwam van het uitstapje schrok hij natuurlijk vreselijk toen hij hoorde wat er gebeurd was. Maar hij is vreselijk trots dat zijn kleinzoon zo flink heeft opgetreden. Met oma gaat het weer helemaal goed. Ze heeft nog een paar dagen in het ziekenhuis in Trier gelegen, waarvan de eerste tijd op de intensive care.
De jury: `Patrick heeft fantastisch gehandeld! Hij heeft doortastend opgetreden en is meteen hulp gaan halen. Hij is een echte held!

Selena Stoffers (13 jaar)
Selena woont sinds haar 4e jaar bij haar opa en oma. Toen ze klein was ging ze vaak met haar opa naar 's Heerenloo Noorderhaven om de dieren te voeren en naar de paarden te kijken. Ongeveer twee jaar geleden werd ze gevraagd om te helpen bij de paarden en om met bewoners van Noorderhaven een rondje door het park te lopen. Sindsdien is ze actief als vrijwilliger bij Noorderhaven. Elke zaterdagmiddag, en in de vakanties ook op woensdagmiddag, ondersteunt ze bewoners bij deze buiten-activiteiten. Het geeft haar veel voldoening om dit te doen omdat ze ziet dat ze de bewoners zo blij en dankbaar zijn. Ze wordt door velen herkend en altijd vrolijk begroet.
Daarnaast is Selena ook gevraagd om te komen helpen bij de zwemlessen van MSV Zeemacht voor kinderen met autisme. Selena wilde dit heel graag doen, maar bleek nog te jong. Hoewel ze net 13 jaar is geworden, komt ze heel volwassen over.
Selena is heel trouw, altijd bereid om te helpen en doet wat ze belooft. Ze is altijd heel positief ondanks dat ze in jaar jonge leven al veel narigheid heeft meegemaakt.
De jury: "Heel knap dat Selena zich zo enthousiast inzet om het de bewoners van Noorderhaven naar de zin te maken. Ze is een voorbeeld voor andere jongeren".

Marlieke Ruige (16 jaar)
Marlieke geeft veel om haar medemens en vooral om hen die helemaal niets hebben. Zoals veel jongeren heeft ze een bijbaantje en werkt ze erg hard om wat geld te verdienen. Maar in tegenstelling tot leeftijdsgenootjes die het uitgeven aan kleding, make-up, uitgaan, etc. zet zij alles opzij voor haar drie adoptiekinderen in Bolivia. Elke maand stuurt ze geld naar hen op. Het is haar grote droom om een weeshuis in Bolivia op te richten om families en kinderen te helpen. Om dit te bereiken volgt ze buiten schooltijd een cursus Spaans.Daarnaast is ze hoofdredacteur van een tijdschrift over Kinderrechten. Marlieke heeft veel liefde voor haar medemens. Haar familie en vrienden verrast ze altijd met cadeautjes en geeft hier graag haar spaargeld aan uit. Ze denkt altijd eerst aan anderen, dan pas aan zichzelf. De jury: `Wij zijn er stil van. Heel indrukwekkend wat Marlieke doet. Dat verwacht je niet van een meisje van haar leeftijd. Respect!"

Claudia Snip (15 jaar)
Claudia is vanaf 10e jaar (!) medewerker in Buurthuis 't Kraaiennest. Ze kan erg goed met mensen omgaan, kan uitstekend met kinderen werken, is erg betrokken en altijd bereid te helpen. Claudia zet zich in voor sport- en spelactiviteiten voor de jeugd, zoals kinderbingo en kinderdisco, paaseieren zoeken, knutselen, Koninginnedag, Sint Maarten, Sinterklaas en Burendag. Ook is ze betrokken bij de voorbereidingen van en tijdens de JEVAK-weken. Haar inbreng is heel groot. Daarnaast bezorgt ze het buurthuiskrantje. Voorts zet zij zich in voor het Last Minute Summer Event. Zij helpt bij het opbouwen van de podia en bezorgt lunchpakketjes bij de medewerkers aan het LMSE. Claudia is een jongedame die meteen ziet waar ze kan helpen en dan ook lekker haar gang gaat. Je hoeft haar zelden te vertellen wat er moet gebeuren, zij heeft het al gezien en is ermee aan de slag gegaan. Ze zet zich voor 100% geheel vrijwillig in.
De jury: "Wat geweldig dat Claudia zich zo trouw inzet voor 't Kraaiennest. Ze is echt betrokken en daarmee een voorbeeld hoe je op jonge leeftijd al veel kan betekenen voor een ander."

Bas Sinke (14 jaar)
Begin maart liep Bas met de hond te wandelen toen hij een pasgeboren veulen, waar het vlies nog omheen zat, in de wei zag liggen. Hij is direct het land ingelopen om het veulen te gaan helpen. Hij brak het vlies en maakte het veulen schoon met hooi. Daarna is hij naar een willekeurig huis gerend om hulp te halen. De dierenambulance kwam, maar die kon niks doen want ze mogen geen hoefdieren vervoeren. Er zat niets anders op dan te helpen waar mogelijk. Gelukkig had Bas al wat ervaring op dat gebied. Hij gaat regelmatig met zijn oom, die koeien heeft, mee. Hij heeft al eerder geholpen bij de geboorte van kalfjes en deze ervaring kwam hem nu goed van pas.
Toch had Bas als snel door dat het hem niet zou lukken om het Shetlandveulen in leven te houden. Ondanks dat het veulen het niet redde, heeft Bas heel moedig opgetreden. Hij nam direct initiatief, terwijl voorbijgangers slechts hulpeloos konden toezien. Voor deze actie ontving hij eerder `de vlaai van de week'. De jury: "Zonder na te denken bood Bas direct eerste hulp en deed hij alles wat maar mogelijk was om het veulentje te redden. Wij vinden dit echt uniek en hopen dat Bas zijn droom om boer te worden kan verwezenlijken."