Gemeente Den Helder

Gemeente bezorgt informatiekrant over nieuwe vergunningaanvraag 2010-11-19

Volgende week valt `De Omgevingsvergunning' in de brievenbus bij alle huishoudens in Den Helder. Deze informatiekrant vertelt meer over de nieuwe wijze van aanvragen van vergunningen. Aanleiding hiervoor is nieuwe wetgeving, die de vergunningaanvraag eenvoudiger en sneller maakt.

Minder regels en procedures, snellere service en meer kwaliteit. Dat zijn de uitgangspunten van de omgevingsvergunning, waarmee gemeenten, ministeries, provincie en waterschappen voortaan werken. Sinds vorige maand zijn 26 vergunningen en 1.600 formulieren teruggebracht tot 1 nieuwe vergunning en 1 digitaal aanvraagformulier. Met de invoering (op
1 oktober) van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zijn aparte vergunningen voor bijvoorbeeld bouwen, slopen of kappen van de baan: de overheid werkt alleen nog maar met omgevingsvergunningen. Dat betekent dat men geen kapvergunning meer aanvraagt, maar een omgevingsvergunning voor de activiteit `kappen'. Wie een garage wil bouwen met inrit, en daarvoor een boom moet kappen hoeft niet meer voor drie vergunningen naar de gemeente, maar voor één omgevingsvergunning en wel voor de drie activiteiten `bouwen', `kappen' en `inrit'.

De vergunning is bij één (digitaal) loket aan te vragen. Er geldt slechts één procedure voor en er volgt ook maar één besluit. En er komt maar één bezwaar- en beroepsprocedure.
Het in veelvoud aanleveren van allerlei papieren zoals bouwtekeningen, behoort daarmee tot het verleden.

De gemeente Den Helder heeft de belangrijkste veranderingen op papier gezet om de inwoners zo goed mogelijk over de nieuwe werkwijze te informeren. De informatie staat ook op deze website en www.omgevingsvergunning.vrom.nl.