Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

24-11-2010

Vidi bij vier KNAW-instituten
Onderzoekers van vier verschillende KNAW-instituten ontvangen een Vidi-subsidie van NWO. Puck Knipscheer (Hubrecht Instituut), onlangs gelauwerd met een Heineken Young Scientist Award, krijgt de prestigieuze subsidie voor onderzoek naar reparatie van gevaarlijke DNA-schade. Alexander Heimel (NIN) om na te gaan hoe onze hersenen onderscheid kunnen maken tussen een object en zijn achtergrond en Koen Verhoeven (NIOO) om de betekenis van milieu-invloeden op epigenetische mechanismen in planten te bestuderen. Mariken Teeuwen (Huygens Instituut) zal haar Vidi gebruiken om de geleerde aantekeningen in Middeleeuwse handschriften van klassieke teksten onder de loep te nemen. In totaal heeft NWO aan 88 onderzoekers een Vidi-subsidie toegekend. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Licht op het scheiden van voor- en achtergrond
Dr.J.A. (Alexander) Heimel (1975), Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW)
Om objecten te herkennen of te pakken is het belangrijk ze te onderscheiden van de achtergrond. Hoe doen de hersenen dit? De onderzoekers beantwoorden deze vraag door de activiteit van de betrokken zenuwcellen met optische technieken te meten en manipuleren.

Repareren van gevaarlijke DNA schade
Dr. ir. P. (Puck) Knipscheer (1974) Hubrecht Instituut - KNAW DNA interstrand crosslinks (ICLs) zijn een zeer schadelijke vorm van DNA schade. Er is nog weinig bekend over de manier waarop het lichaam ICLs repareert. Wel is duidelijk dat hierbij een groep genen betrokken is die aangetast zijn bij de ziekte 'Fanconi anemie', een syndroom dat kanker kan veroorzaken. De onderzoekers hopen te ontrafelen hoe deze 'Fanconi' genen helpen bij het repareren van ICLs.

Geleerdheid in de marge
Dr. M.J. (Mariken) Teeuwen (1968) Huygens Instituut - KNAW Middeleeuwse handschriften van klassieke teksten staan vol met aantekeningen. Die geleerdheid, die er in de loop der eeuwen aan is toegevoegd is nauwelijks onderzocht. Toch staat er veel interessants in de kantlijn: van discussies over het heelal tot filosofische ideeën over de ziel. Bekijk het video-interview op
http://www.vimeo.com/17119684

Erfelijke verschillen zonder genetische verschillen? Dr. K.J.F. (Koen) Verhoeven (1970) Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW - Terrestrische Ecologie)
Erfelijke eigenschappen liggen vast in genen, maar via zogenaamde epigenetische mechanismen kunnen niet alleen genen zelf overerven, maar ook of ze 'aan' of 'uit' staan. Deze mechanismen reageren op milieuomstandigheden. Dit onderzoek analyseert de ecologische en evolutionaire betekenis hiervan in planten.