Gemeente Sluis


24/11/10 - Aanbieding petitie behoud koopzondagen Sluis

Vandaag, 16 november 2010 om 13.00 uur, biedt het college van Burgemeester en Wethouders mede namens de Middenstandsverenigingen en de gemeenteraad van Sluis, een petitie aan de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal aan en vraagt hiermee bijzondere aandacht voor de problemen van (de stad) Sluis. Aan de orde is vandaag de `inkadering in de Winkeltijdenwet van bevoegdheid vrijstellingverlening en toekenning ontheffingsbevoegdheid in verband met toeristische aantrekkingskracht gemeente". Een eventuele wetswijziging zal grote gevolgen voor de gemeente Sluis en in het bijzonder de stad Sluis hebben.

De zondagopenstelling maakt al vele jaren onderdeel uit van het totale toeristische product van de gemeente Sluis en haar rechtsvoorgangers. Het is de belangrijkste pijler voor de gemeente, sinds de neergang van de landbouw. Zij wordt in de in voorbereiding zijnde gemeentelijke toekomstvisie dan ook de belangrijkste economische motor genoemd. Ieder jaar ontvangt Sluis maar liefst vijf miljoen bezoekers en daarmee vormt de stad een terechte uitzondering op Winkeltijdenwet. De gemeente beschikt over een verordening bij Koninklijk Besluit van 2 april 1935 waarin de uitzonderingspositie op de Winkeltijdenwet is opgenomen.

Aanvaarding van het huidige wetsvoorstel zal voor de, met bevolkingskrimp bedreigde, gemeente Sluis grote en onaanvaardbare economische consequenties hebben. Daarom biedt het college van Burgemeester en Wethouders van Sluis een petitie aan waarin ze onder meer verzoeken de problemen voor de gemeente Sluis als gevolg van dit wetsvoorstel te erkennen. Daarnaast vragen ze rekening te houden met de Sluise situatie, de zondagopenstelling te waarborgen en vast te leggen dat de huidige zondagopenstelling in de gemeente Sluis ook onder de nieuwe wet kan worden voortgezet.