Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winterweer
24 november 2010 - Voorlopig blijft ons land in de greep van een vroege winter. In de nacht en ochtend vriest het meest licht en lokaal matig. Het winterweer houdt ook volgende week aan. Bovendien kan het op een aantal plaatsen soms sneeuwen met kans op gladheid. Het is aan te raden de weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden. In 2003 viel de eerste sneeuw al op 23 oktober (foto: Koos Jansen, Warnsborn)
In 2003 viel de eerste sneeuw al op 23 oktober (foto: Koos Jansen, Warnsborn)
In grote delen van Europa is het volop winter. Vooral Scandinavië rapporteert zeer lage temperaturen en op grote schaal sneeuwval. Het winterse weerbeeld hangt samen met een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied boven de Noordelijke IJszee dat zich langzaam uitbreidt richting IJsland en Scandinavië. Aan de flank van dat hogedrukgebied stroomt met een noordoostelijke wind steeds koudere lucht verder Europa binnen.

Actuele weerwaarschuwingen Europa: http://www.meteoalarm.eu/

Vroege winter
Vroeg winterweer is de laatste jaren vaker voorgekomen en hoort tot de bekende grillen van ons klimaat. Uitgerekend na de lange warme zomer van 2003 kwam het in Twente al op 24 oktober met -8,5 graden tot matige vorst (lager dan -5 graden). Ook eind november 2005 kwam ons land al volop in de winter met grote overlast door sneeuw en storm.

In november is een aantal dagen met vorst normaal: de maand telt in het binnenland zo'n 6 tot 8 vorstdagen en aan de kust komt het gewoonlijk op 3 dagen tot vorst. Gewoonlijk bedraagt de middagtemperatuur eind november, begin december ongeveer 7 graden en 's nachts is een temperatuur van 2 graden normaal.

In een verder verleden bood november al strenge vorst onder -10 graden. Op 23 november 1998 werd in Woensdrecht al -11,0 graden gemeten. Bijzonder was november 1980 met in het begin van de maand al de eerste ijsdagen, dat zijn dagen waarop het de hele dag blijft vriezen. De Bilt noteerde op 29 november 1921 met -14,4 graden landelijk de laagste novembertemperatuur van de meetreeks.

Eerste sneeuw
In november wordt gewoonlijk op enkele dagen sneeuw waargenomen, meestal natte sneeuw uit winterse buien. In 1975 viel de eerste sneeuw al op 13 oktober, de vroegste sneeuwdag ooit. Ook 25 november was een bijzondere sneeuwdag. De vroege sneeuwval in combinatie met een stormachtige wind leidde toen tot grote overlast en lange files. Volgende week woensdag 1 december begint officieel de meteorologische winter. Volgens de astronomische kalender begint de winter dit jaar op 22 december.

Meer informatie
In onze rubriek Achtergrond vindt u meer informatie over vorst en sneeuw. Zie voor actuele weerinformatie de links onder Verder Lezen.

Eerste uitgave: 22-11-10