Politiebond ACP

24 november 2010

ACP: uniformverplichting woon-werkverkeer slecht idee

De ACP vindt het geen goed idee om collega's binnen de politiesector te verplichten om hun uniform te dragen tijdens hun woon-werkverkeer. Dit idee werd afgelopen weekend geopperd door de VVD-fractie in Roermond. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, diverse Tweede Kamerleden en de Raad van Korpschefs zouden positief tegenover het plan staan. Veel ACP-leden reageren afwijzend.
De ACP vindt het geen goed idee om collega's binnen de politiesector te verplichten om hun uniform te dragen tijdens hun woon-werkverkeer.

De ACP vindt het geen goed idee om collega's binnen de politiesector te verplichten om hun uniform te dragen tijdens hun woon-werkverkeer.

Het voorstel van de lokale Limburgse VVD-fractie is gebaseerd op een initiatief van de politie in Antwerpen. Zij besloot vorige week om vanaf maart 2011 agenten te verplichten om met het openbaar vervoer en in uniform naar het werk te reizen. Het idee achter de uniformverplichting is dat de zichtbare aanwezigheid van de politie het veiligheidsgevoel vergroot. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp liet zaterdag via verschillende media, zoals het NOS journaal op Radio 1 en het radioprogramma Cappuccino op Radio 2, al weten geen voorstander te zijn van het voorstel. "Ik vind dat deze keuze aan de collega's zelf is. Er zijn collega's die vrijwillig in uniform van hun huis naar het werk willen reizen. Die keuzevrijheid willen wij in stand laten. De ACP raadt collega's echter wel aan hier een bewuste afweging in te maken en de consequenties te doorzien. Het mag echter geen verplichting worden", aldus Van de Kamp. De ACP plaatst namelijk verschillende kanttekeningen bij een uniformverplichting.

Scheiding werk/privé

Van de Kamp legt uit: "De scheiding tussen werk en privé staat voorop. Die grens vervaagt enorm met een uniformverplichting tijdens het woon-werkverkeer. Collega's hebben recht op vrije tijd. Het gaat hier bovendien niet alleen om het vergoten van de zichtbaarheid van de politie. Is een geüniformeerde collega in zijn vrije tijd getuige van een incident, dan verwachten mensen dat hij ingrijpt. Een burger kan immers niet zien of de betreffende collega in zijn diensttijd zit of onderweg naar huis is en dus geen geweldsmiddelen en een portofoon bij zich draagt. Deze collega is dan op zichzelf aangewezen. Het risico op geweld en eventueel letsel is daarmee groter. Een collega die niet in uniform is, kan beter een overweging maken of direct ingrijpen verantwoord is of dat het verstandiger is om de komst van collega's af te wachten. Het is dus ook een veiligheidsoverweging. Zeker ook gezien de privacy van collega's."

Discussie wapenuitrusting

Daarnaast stelt de ACP dat een agent in uniform een wapenuitrusting moet dragen en dat brengt een nieuwe discussie met zich mee. De werkgever heeft niet voor niets jaren geleden besloten dat politiemensen hun dienstwapen op het werk moeten laten. In deze beslissing heeft ook de discussie rond het risico op zelfdoding een rol gespeeld. Willen collega's de wapenuitrusting wel mee naar huis nemen, dan moeten ze beschikken over allerlei voorzieningen, zoals een wapenkluis en gunlock. Daar komt bovendien bij dat veel collega's het geen prettig idee vinden om een vuurwapen in huis te hebben.

Poll

Op de website van de ACP staat sinds maandag een poll over dit onderwerp. Ruim 90 procent van de stemmers geeft op het moment van schrijven van dit artikel aan het een slecht idee te vinden om politiemensen verplicht te stellen om in uniform naar het werk te reizen. Je kunt deze poll nog altijd invullen en op deze manier jouw mening geven over dit onderwerp.

---