Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 24 november 2010

Studenten Film Studies brengen documentaire uit op dvd

Vergeten Geluiden laat zien hoe het is om je gehoor te verliezen

Gepubliceerd op 24 november 2010
Vergeten Geluiden poster

Studenten Harm Rieske en Roxanna Booms hebben de documentaire die zij regisseerden voor hun master Film Studies in eigen beheer uitgebracht op dvd. De film Vergeten Geluiden volgt twee dove mensen die proberen om te gaan met hun beperking en hun ervaringen delen tijdens een kunstproject.

Via haar tweede studie Gebarentaalwetenschap kwam Booms in aanraking met doven. In 2009 verdiepte ze zich samen met Rieske in deze wereld tijdens de research voor een documentaire. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om een film te maken over plotsdoven, mensen die in korte tijd hun gehoor verliezen. Van de twaalf door studenten voorgestelde projecten werden er in de master Film Studies vier geselecteerd om als film te verwezenlijken, waaronder de documentaire van Rieske en Booms.

Kunstproject

De twee hoofdpersonen hebben zeer verschillende belevingen van hun beperking. Hanneke Verkade verliest haar gehoor op 23-jarige leeftijd na een mislukte operatie. Jarenlang blijft ze hopen eens weer te horen. Uiteindelijk krijgt zij op haar 54ste een implantaat, waardoor ze deels weer hoort. Cor Toonen wordt op 14-jarige leeftijd doof na een fietsongeluk. Het blijft moeilijk, maar hij heeft vrede met zijn doofheid. In de film leggen de twee hun ervaringen naast elkaar met een belevingsgedicht en een schilderij.
Trailer Vergeten Geluiden. © Harm Rieske en Roxanna Booms 2010.

Vergeten Geluiden is de enige van de vier films die op dvd beschikbaar is gekomen. Voor meer informatie over de film zie onderstaande verwijzing.