Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Limburg Stirumplein

---

Afval scheiden: ook in West

24 november 2010
De Gemeente Amsterdam is gestart met een meerjarige campagne 'Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit.'. De campagne is bedoeld om Amsterdammers ertoe te bewegen om hun afval beter gescheiden aan te bieden. Ook Stadsdeel West ondersteunt deze campagne. Inwoners van het stadsdeel ontvangen de komende weken het scheidingsboekje in de brievenbus met een uitgebreide toelichting op het goed omgaan met afval.
Amsterdammers moeten hun afval nog beter gaan scheiden. Veel materialen kunnen, mits apart gehouden van het andere huisvuil, namelijk nog prima worden hergebruikt in nieuwe producten. Milieuschadelijke stoffen kunnen daarnaast apart verwerkt worden.

Campagne 'het nieuwe scheiden'

Met de campagne introduceert de gemeente daarom `het nieuwe scheiden': bewust omgaan en meedoen met het goed scheiden van afval. Zo doet de gemeente, gesteund door alle stadsdelen, op een speelse manier publiekelijk een beroep op de Amsterdammer om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De `nieuwe scheider' gooit herbruikbaar afval niet langer bij het huisvuil, maar biedt dit gescheiden aan.

Veel publiciteit voor afvalscheiding

De gemeente plaats het issue afvalscheiding voor meerdere jaren op de agenda, waarbij steeds nieuwe reststromen in de spotlights gezet worden. De afvalstroom Klein Chemisch Afval (KCA) is daarvan de eerste. De campagneboodschap zal breed verkondigd worden via onder meer commercials op regionale tv-zenders en advertenties in diverse bladen die in Amsterdam verschijnen. In stadsdeel West zal huis aan huis een folder verspreid worden die de inwoners van het stadsdeel aanspoort om hun afval gescheiden in te leveren.

Scheidingsboekje

Inwoners van het stadsdeel ontvangen de komende periode het Scheidingsboekje in de brievenbus. Deze informatieve folder geeft uitleg over de verschillende gescheiden afvalstromen en legt uit waar inwoners hun afval dat gescheiden moet worden, kunnen aanbieden. Bij de glas-, papier- of textielbak op straat, maar ook bij de chemokar, de winkel in de buurt of het dichtstbijzijnde Afvalpunt. Meer dan een kwart van het Amsterdamse huisvuil bestaat namelijk nog uit herbruikbaar en milieuschadelijk materiaal, per inwoner zo'n 2 kilo per jaar.

Hergebruik

Door het afval voortaan consequent gescheiden aan te bieden, kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Milieuschadelijke stoffen kunnen apart worden verwerkt. Zo worden batterijen gedemonteerd en verwerkt tot nieuwe batterijen. Het kwik uit spaarlampen wordt volledig opgevangen en hergebruikt. Glas kan oneindig worden gerecycled, papier tot wel zeven keer. Hout wordt versnipperd om verwerkt te worden in nieuwe spaanplaten en frituurvet wordt zelfs gebruikt in biodiesel.
---