Syntens

Elektrische Mobiliteit: Van verbinding naar beweging

Elektrische mobiliteit concreet dichterbij door nieuwe verbinding tussen ondernemers en koplopers

24 november 2010 AMSTERDAM: Op 18 november 2010 vond in NEMO Amsterdam een exclusief evenement plaats waar koplopers op het gebied van elektrische mobiliteit samenkwamen met MKB-ondernemers uit dezelfde branche. Geselecteerde partijen met concrete plannen voor gebruik van elektrische producten werden direct gekoppeld aan partijen met een concreet aanbod. De partijen werden uitgedaagd om elkaars behoeften en uitdagingen te leren kennen. Bovendien werden de laatste elektrische mobiele producten ter plaatse gepresenteerd.

Ruim zeventig ondernemers en 30 koplopers en beleidsmakers kwamen samen onder leiding van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Ze zijn bijeen om ideeën op te doen en nieuwe netwerken te vormen rond duurzame vormen van mobiliteit. Als sprankelend voorbeeld werd door autocoureur Tim Coronel de elektrische ecologische racewagen van NPSP onthuld.

Buiten ligt een replica van het 18de eeuwse schip âDe Amsterdamâ voor anker, terwijl binnen wordt gediscussieerd over zijn 21e eeuwse opvolgers. Na boeiende lezingen van Luud Schimmelpennink, de bedenker van de Witkar in de jaren â60 en Marc Beusenberg van de Universiteit Twente over de mogelijkheden en de uitdagingen rond elektrische mobiliteit, is het de beurt aan de bedrijven zelf. Tien âkoplopersâ, geselecteerde partijen met concrete plannen voor gebruik van elektrische vervoermiddelen, presenteren zich en leggen een concrete vraag aan de aanwezigen voor.

Zo wil TNT graag het eerste uitstootvrije transportbedrijf ter wereld worden en kijkt daarbij nadrukkelijk naar elektrisch vervoer. Maar hoe dit te bereiken? De gemeente Amsterdam wil haar bewoners afhelpen van vooroordelen rondom elektrisch rijden, zoals problemen met de actieradius, de snelheid, kosten, enzovoort en vraagt zich af hoe de infrastructuur rondom het opladen eruit zou moeten zien. 85 Procent van alle autoâs in de stad staat immers in de openbare ruimte. En ook Rijkswaterstaat houdt zich bezig met de vraag hoe oplaadvoorzieningen voor elektrische autoâs eruit zouden moeten zien, maar dan op de snelwegen.

âElektrische mobiliteit staat hoog op de politieke agenda en ondernemers zien hierin toekomst. In de praktijk blijkt het voor veel ondernemers lastig om daadwerkelijk gebruik te maken van deze vorm van vervoer óf om hun klant te overtuigen van het voordeel van elektrisch rijden. Het aanbod matcht nog niet met de vraag. Partijen weten elkaar nog niet goed te vinden. Daar brengen wij met dit evenement verandering in,â vertelt Ruben van der Horst, innovatieadviseur bij Syntens.

Matchmaking
Mark Bolech van TNO heeft al flink wat visitekaartjes van geïnteresseerde bedrijven verzameld. âZeker voor TNO is het lastig om mkb-ondernemers te leren kennen, maar ik heb er hier al veel gesproken. Ik heb goede hoop dat de komende maanden een aantal van deze ondernemers ons concreet iets kunnen leren.â

Colin Gros van GroenerAmsterdam.nl heeft een service waarbij de auto, de oplaadpaal en de parkeerplek in één moeite door worden geregeld. âDeze bijeenkomst brengt een hoop partijen bij elkaar die voor mij heel interessant zijn om mijn doel te bereiken: Amsterdam groener maken.â Albert de Gier van Albertronic sprak een bedrijf dat elektrische karts bouwt en geïnteresseerd is geraakt in zijn kennis op het gebied van accuâs. âZulke mensen spreek je normaal niet zo makkelijk. Daarom is dit ook zoân goede bijeenkomst: zulke contacten helpen je verder.â

Ook Jeroen Schutter van de gemeente Amsterdam is enthousiast: âWij willen als gemeente zo snel mogelijk elektrisch vervoer introduceren, maar we hebben het bedrijfsleven nodig om dat aan te jagen. We zijn zelf al een jaar bezig om bedrijven op dit vlak bij elkaar te brengen. Dit initiatief sluit daar natuurlijk perfect op aan.â Zijn collega Maarten van Casteren vult aan: âZo sprak ik iemand die een idee had hoe je efficiënt veel autoâs en boten tegelijkertijd kunt opladen. Anderen hadden weer interessante ideeën over het design van zoân oplaadpaal. Zo maak je hier allerlei interessante contacten.â

Als de koplopers na afloop wordt gevraagd wat ze van de avond vinden, klinkt er niets dan lof. Als de deelnemers even later tevreden de Amsterdamse avond inlopen, is de toekomst van elektrische mobiliteit weer een stap dichterbij gekomen.

Voor meer informatie www.syntens.nl/elektrischemobiliteit of neem contact op met Ruben van de Horst, telefoonnummer 088 - 444 0 261 of Corina den Besten via 088 - 444 0 060.

---

-
Syntens is een onafhankelijk klankbord voor MKB-ondernemers op het gebied van innovatie. Syntens is specialist in vernieuwing in alle bedrijfsaspecten en weet waar kennis en kennissen te vinden zijn. Dit alles zonder de MKB-ondernemer een rekening te sturen. Voor meer informatie: www.syntens.nl

---
Onder de noemer Amsterdam elektrisch werkt de gemeente Amsterdam aan een schone, gezonde en leefbare stad. Inmiddels is er een dekkend netwerk van oplaadpunten, die zich steeds verder uitbreidt (gratis laden en parkeren t/m 31 maart 2012). Ook is er een subsidie voor Amsterdamse ondernemers die overstappen op elektrisch vervoer. Stil, schoon en zuinig rijden verbetert de luchtkwaliteit, het klimaat en de leefomgeving. Dat heeft een positief effect op het vestigingsklimaat van de stad, en samen met de aantrekkende werking op innovatieve bedrijvigheid betekent dat een impuls voor de Amsterdamse economie.