Gemeente Bergen op Zoom


Energiemarkt Noordgeest een succes

Op dinsdagavond 23 november is de energiemarkt `Energie bewust, thuis besparen' in 't Bergse VMBO druk bezocht door jong en oud. Er waren ongeveer 200 bezoekers. De bezoekers gingen goed geïnformeerd en tevreden weer de deur uit.

Wethouder Ad van der Wegen, portefeuillehouder milieu van de gemeente Bergen op Zoom, opende de energiemarkt met het uitdelen van energiekwartetten aan kinderen van de basisscholen de Noordster en de Welle. Eerder die dag gaf de gemeente alle kinderen van groep zeven en acht al een energiereep om hun inspanningen rond energie besparen te belonen.

Mevrouw Goossens uit Bergen op Zoom kreeg een energie besparingspakket, omdat zij de flyer om deze markt aan te kondigen, voor het raam had gehangen. Leerlingen van 't Bergse VMBO, onder leiding van C. Koolen van SIW, hebben tijdens de energiemarkt de jongere bezoekers geholpen met verschillende doeactiviteiten.

Energietips

De wijkcommissie Noordgeest heeft een selectie gemaakt van de beste tien energietips. Op de energiemarkt zijn deze tips op het gebied van energie besparen door de bezoekers genoteerd en opgehangen. De tien tips worden op de gemeentelijke website gezet en beloond met een spaarlamp.

10 beste energietips van bezoekers:

Apparaten i.p.v. stand by, gewoon uitzetten - Clint Koolen. Verwarming een half uur voordat je naar bed gaat uitzetten (tijdsklok) - Jeanette Rockx.
Besparen vanuit de gemeente: Burg. Wittenlaan + Randweg Noord lantaarnpalen om en om laten branden, het bespaarde geld besteden aan de wijkcommissie Noordgeest - Perry Haast. Airco in de auto minder gebruiken. - Ted Nijssen Op tijd oude apparaten opruimen - Nico Boumans.
Gordijnen op tijd dicht. Met je zoon of dochter afspreken de teruggave van energiebesparing samen te delen, dit zal ze stimuleren om zuinig met energie om te gaan - Anja Goosen. Korter douchen, energiezuinige verwarmingsketel- Mariska van Leeuwen.
Een trui aan doen ipv de verwarming hoger zetten - Chantal van Vliet (basisschoolleerling)
Regenwater gebruiken voor de planten - Judith van Vliet. (basisschoolleerling)

Basisscholen op de energiemarkt

Groep zeven en acht van basisscholen de Noordster en de Welle zijn de afgelopen weken intensief bezig geweest met het energieproject. Gemeente Bergen op Zoom heeft dit scholenproject samen met een speciaal aangepaste lesbrief gratis beschikbaar gesteld in het kader van de wijkactie 'Energie bewust, thuis besparen' in Noordgeest.

De opdrachten uit de lesbrief zijn zowel op school als thuis uitgevoerd. De leerlingen keken samen met hun ouders wat zij in huis nog konden doen aan energie besparen. Hier hebben zij affiches, werkstukjes en presentaties over gemaakt. Deze waren op de energiemarkt te zien.

Informatiekraampjes

Bij de verschillende informatiekraampjes stelden de bezoekers vragen, zoals: Hoe lang duurt het voordat ik zo'n verwarmingsketel heb terug verdiend? Wat kan ik het beste het eerst aanschaffen als ik energiebesparende maatregelen aan mijn huis wil uitvoeren? Wat bespaar je nou eigenlijk met dubbel glas? Wat hebben jullie als woningcorporatie aan energiebesparende maatregelen uitgevoerd aan onze huizen? Wat kunnen wij zelf nog doen? Hoeveel scheelt het nou als ik een verwarmingketel huur in plaats van koop? Wat betekent een energielabel voor mijn huis? Wordt het dan meer waard?

De energiefietsen, waarmee men al fietsend een lamp kon laten branden, waren tijdens de energiemarkt constant in gebruik. De kinderen vonden het prachtig om te doen!

Lees meer informatie over energie besparen thuis.

Zeer informatief

Bij het naar buiten gaan is bezoekers steekproefsgewijs gevraagd wat zij van de energiemarkt vonden. Hieruit bleek dat zij deze zeer informatief vonden: "Wij doen al veel aan energie besparen, maar het kan altijd nog beter; Voor mij is een aantal dingen een stuk duidelijker geworden; Ik ben blij met mijn gratis spaarlamp. Dat vond ik een goed initiatief!; Mijn kind heeft mij en mijn man aan het denken gezet; Energie besparen doe ik ook voor de toekomst van mijn kind!".